« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-21 12:14:01
Temat: Jak zrobić tort śmietanowyNo właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję, jakis
usztywniacz.
--
Krzysztof Lis
www.restauracja.net.pl
www.hotel.biz.pl
www.infostar.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-21 13:17:39
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowy
Krzysiek <b...@i...com.pl> wrote in message
news:91strc$ja9$1@news.tpi.pl...
> No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
jakis
> usztywniacz.
DrOetker sprzedaje "Smietan-fix" czy jakos tak. W malych jasno niebieskich
torebkach. Ostatnio dodalam do smietany i zadzialalo.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-21 13:27:59
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowy
asia wrote:
> > No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
> jakis
> > usztywniacz.
> DrOetker sprzedaje "Smietan-fix" czy jakos tak. W malych jasno niebieskich
> torebkach. Ostatnio dodalam do smietany i zadzialalo.
Bodaj Pfizzer też sprzedaje usztywniacz
W małych, niebieskich tabletkach :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 07:18:02
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowyKochani, ja wiem że są super proszki, ale słyszałem o gotowaniu śmietany z
żelatyną. Czy ktoś próbował?
Krzysiek
Użytkownik "Krzysiek" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:91strc$ja9$1@news.tpi.pl...
> No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
jakis
> usztywniacz.
>
> --
> Krzysztof Lis
>
> www.restauracja.net.pl
> www.hotel.biz.pl
> www.infostar.com.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 07:18:02
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowyKochani, ja wiem że są super proszki, ale słyszałem o gotowaniu śmietany z
żelatyną. Czy ktoś próbował?
Krzysiek
Użytkownik "Krzysiek" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:91strc$ja9$1@news.tpi.pl...
> No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
jakis
> usztywniacz.
>
> --
> Krzysztof Lis
>
> www.restauracja.net.pl
> www.hotel.biz.pl
> www.infostar.com.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 08:57:30
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowyTak, ja tylko robie z zelatyna :)
Oto jak ubijam smietane bo zawsze wyszla dobrze :))
1) Smietane kremowke (TYLKO w butelce!) przed ubijaniem koniecznie
trzeba wlozyc do zamrazalnika na pare minut
2) Ubijajac smietane dodajemy 2 lyzeczki cukru
3) Do ubitej dodajemy rozpuszczone w malej ilosci wody 2 łyzeczki
zelatyny. Miksujemy jeszcze chwile.
Zawsze sie udaje. Torty smietankowe sa moja specjalnoscia :)
Magdusia
Krzysiek wrote:
>
> Kochani, ja wiem że są super proszki, ale słyszałem o gotowaniu śmietany z
> żelatyną. Czy ktoś próbował?
>
> Krzysiek
>
> Użytkownik "Krzysiek" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> news:91strc$ja9$1@news.tpi.pl...
> > No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
> jakis
> > usztywniacz.
> >
> > --
> > Krzysztof Lis
> >
> > www.restauracja.net.pl
> > www.hotel.biz.pl
> > www.infostar.com.pl
> >
> >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 09:00:23
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowySuper, dziękuję. Ale powiedz, na ile śmietany te dwie łyżeczki.
Krzysiek
Użytkownik "Magda Rzepka" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3A43177A.1E65CF7E@itam.zabrze.pl...
> Tak, ja tylko robie z zelatyna :)
> Oto jak ubijam smietane bo zawsze wyszla dobrze :))
> 1) Smietane kremowke (TYLKO w butelce!) przed ubijaniem koniecznie
> trzeba wlozyc do zamrazalnika na pare minut
> 2) Ubijajac smietane dodajemy 2 lyzeczki cukru
> 3) Do ubitej dodajemy rozpuszczone w malej ilosci wody 2 łyzeczki
> zelatyny. Miksujemy jeszcze chwile.
>
> Zawsze sie udaje. Torty smietankowe sa moja specjalnoscia :)
>
> Magdusia
>
> Krzysiek wrote:
> >
> > Kochani, ja wiem że są super proszki, ale słyszałem o gotowaniu śmietany
z
> > żelatyną. Czy ktoś próbował?
> >
> > Krzysiek
> >
> > Użytkownik "Krzysiek" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> > news:91strc$ja9$1@news.tpi.pl...
> > > No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
> > jakis
> > > usztywniacz.
> > >
> > > --
> > > Krzysztof Lis
> > >
> > > www.restauracja.net.pl
> > > www.hotel.biz.pl
> > > www.infostar.com.pl
> > >
> > >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 10:43:28
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowyHaaa! Widzisz. Zawsze kupuje w mleczarni taka szklana butelke, na 90% ze
to jest pollitrowa :).
Acha. Jeszcze. Dwie lyzeczki plaskie, zelatyny ma sie rozumiec :)))
M.
Krzysiek wrote:
>
> Super, dziękuję. Ale powiedz, na ile śmietany te dwie łyżeczki.
> Krzysiek
>
> Użytkownik "Magda Rzepka" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
> news:3A43177A.1E65CF7E@itam.zabrze.pl...
> > Tak, ja tylko robie z zelatyna :)
> > Oto jak ubijam smietane bo zawsze wyszla dobrze :))
> > 1) Smietane kremowke (TYLKO w butelce!) przed ubijaniem koniecznie
> > trzeba wlozyc do zamrazalnika na pare minut
> > 2) Ubijajac smietane dodajemy 2 lyzeczki cukru
> > 3) Do ubitej dodajemy rozpuszczone w malej ilosci wody 2 łyzeczki
> > zelatyny. Miksujemy jeszcze chwile.
> >
> > Zawsze sie udaje. Torty smietankowe sa moja specjalnoscia :)
> >
> > Magdusia
> >
> > Krzysiek wrote:
> > >
> > > Kochani, ja wiem że są super proszki, ale słyszałem o gotowaniu śmietany
> z
> > > żelatyną. Czy ktoś próbował?
> > >
> > > Krzysiek
> > >
> > > Użytkownik "Krzysiek" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> > > news:91strc$ja9$1@news.tpi.pl...
> > > > No właśnie, jak zrobić aby bita śmietana zachowała swoją konsystencję,
> > > jakis
> > > > usztywniacz.
> > > >
> > > > --
> > > > Krzysztof Lis
> > > >
> > > > www.restauracja.net.pl
> > > > www.hotel.biz.pl
> > > > www.infostar.com.pl
> > > >
> > > >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-29 09:36:35
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowy
Użytkownik "Magda Rzepka" <m...@i...zabrze.pl> napisał w wiadomości
news:3A43177A.1E65CF7E@itam.zabrze.pl...
> Tak, ja tylko robie z zelatyna :)
> Oto jak ubijam smietane bo zawsze wyszla dobrze :))
> 1) Smietane kremowke (TYLKO w butelce!) przed ubijaniem koniecznie
> trzeba wlozyc do zamrazalnika na pare minut
> 2) Ubijajac smietane dodajemy 2 lyzeczki cukru
> 3) Do ubitej dodajemy rozpuszczone w malej ilosci wody 2 łyzeczki
> zelatyny. Miksujemy jeszcze chwile.
>
> Zawsze sie udaje. Torty smietankowe sa moja specjalnoscia :)
Moja tez :)))
Smietana moze byc z kartonika, doskonale ubija sie lowicka, laciata oraz tip
36% z reala
zelatyne mocze w wodzie, potem roztapiam w mikrofalowce lub piekarniku ok
100 C,
dolewam odpowiedniego alkoholu (likieru) i do tak przygotowanej dodaje
porcjami ubita smietane, nigdy
w odwrotnej kolejnosci bo sie zrobia grudki
taka smietana jest dobra na mase do srodka, jednka gestnieje ona szybko i
raczej nie nadaje sie do oblozenia
tortu,; do tego uzywam smietanu ubitej z zagestnikiem Dr.Oetkera w duzej
niebieskiej torebce (2-3_ zagestniki na 0.5l smietany)
czekoladowa mase smietanowa mozna zrobic bez zagestnika : do 0.5 l ubitej
kremowki dosajemy
3-4 rozpuszczone w kapieli wodnej i ochlodzone czekolady, usztywni sie bez
innych dodatkow
Przemyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-29 19:57:31
Temat: Re: Jak zrobić tort śmietanowy
>
>
>Moja tez :)))
>
>Smietana moze byc z kartonika, doskonale ubija sie lowicka, laciata oraz tip
>36% z reala
>zelatyne mocze w wodzie, potem roztapiam w mikrofalowce lub piekarniku ok
>100 C,
>dolewam odpowiedniego alkoholu (likieru) i do tak przygotowanej dodaje
>porcjami ubita smietane, nigdy
>w odwrotnej kolejnosci bo sie zrobia grudki
>taka smietana jest dobra na mase do srodka, jednka gestnieje ona szybko i
>raczej nie nadaje sie do oblozenia
>tortu,; do tego uzywam smietanu ubitej z zagestnikiem Dr.Oetkera w duzej
>niebieskiej torebce (2-3_ zagestniki na 0.5l smietany)
>
>czekoladowa mase smietanowa mozna zrobic bez zagestnika : do 0.5 l ubitej
>kremowki dosajemy
>3-4 rozpuszczone w kapieli wodnej i ochlodzone czekolady, usztywni sie bez
>innych dodatkow
>
>Przemyslaw
pytanko odnosnie tej smietanki czekoladowej: czy owa czekolade dodajemy gdy
smietana jest juz calkowicie ubita, i ubiajmy dalej mikserem? czy tez
delikatnie mieszamy lyzka? ale czy wowczas sie dobrze gesta jednak smietana
wymiesza?
Agnieszka (oblizujaca sie na mysl o smietankowo-czekoladowym torcie..)
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |