Data: 2005-06-15 20:07:58
Temat: Re: Jak zrobić zasmażkę? :)
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "@nn" <jurek@post> napisał w wiadomości
news:42b08650$1@news.home.net.pl...
> Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:d8pbcd$far$1@opal.futuro.pl...
> > Pewnie niektórzy się uśmiechną na moje pytanie. Właśnie robię młodą
> > kapustkę
> > według przepisu jednego z grupowiczów. No i trzeba zrobić zasmażkę. A
> > ja nie
> > wiem jak to się robi. Nigdy nie robilam.
> > Wyszukiwanie w google na grupach nie przyniosło efektu. Pewnie nikt
> > nie
> > zadaje takich banalnych pytań.
> > Bardzo, bardzo proszę o przepis.
> > Kapusta już się gotuje w garnku.
>
> Ja robię taką zasmażkę do młodej kapuchy:
> Na patelnię wsypuję łyżkę (góra dwie) mąki, dolewam tyle oleju, żeby po
> wymieszaniu nie wyszedł kluch tylko taka półpłynna ciapaja, do tego
> wrzucam jedną małą, bardzo drobno posiekaną cebulkę. Podsmażam to
> wszystko na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż
> cebulka się zrumieni. Gdy ten moment nastąpi - zasmażka chlup do gara,
> jak coś zostanie na patelni to wciapuję tam łyżkę czy dwie tek kapuchy,
> mieszam i zgarniam z powrotem do gara.
> Tę zasmażkę robię też bez cebuli i wtedy np. dodaję ją do kapuśniaku.
> Ania
A ta cebula nie zdominuje smaku kapusty młodej??
Ja osobiscie wole koperek i pare kropel octu...duzo koperku..:))
Marek
|