Data: 2006-04-09 22:30:06
Temat: Re: Jaka jarzynka do dziczyzny?
Od: " Juf" <j...@b...pl.preczzespamem>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marsjasz wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> > Le vendredi 7 avril 2006 ŕ 22:59:10, dans
> > <4...@u...de> vous écriviez :
> >
> >
> > > > Jezeli mieso w sosie, to podalabym ryz z curry i z orzechami. A
> > > > jarzynki to tak dla ozdoby i koloru.
> >
> >
> > > Spätzle też się świetnie komponują z dziczyzną i żurawiną.
> >
> >
> > Jak rowniez ziemniaki (tez jarzynka)
> >
> >
> > Ewcia
> >
> jak ziemniaki to tylko pieczone...
Odpowiem hurtem.
Zrobiłem ziemniaki sałatkowe jak na "Kartoffelsalat", ale je potem krótko
potfrytowałem i odcedziłem tłuszczyk.
Do tego ugotowałem brokuły oraz zadusiłem grzyby, a z płynu po grzybach
zrobiłem sos śmietanowy, którym polałem brokuły i grzyby, ale nie łaczyłem
ich w sosie, żeby bałaganu nie było ;-).
Zapasowo/alternatywnie zrobiłem tez nieco tradycyjnej gotowanej marchewki.
Wiem, że to żadna finezja, ale jestem zadowolony z kompozycji, gdyż sprawe
ładnie połączył smak smietanowo grzybowy. "Owocowy" smak mięsa się kłocił z
resztą, gdyz sos do mięsa był gesty i nie mieszał się z resztą "towarzystwa"
na talerzu. A poza tym robiłem coś takie po raz pierwszy.
Wszystkim dziekuję wszystkim za porady, kierunek grzybowy najbardziej mi się
spodobał.
Juf
|