Data: 2011-04-26 08:22:58
Temat: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>>>>>
>>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20
>>>>>> złotych.
>>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
>>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>>>>>
>>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
>>>>> I sitko się ostrzy?
>>>>
>>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek
>>>> muszą
>>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
>>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
>>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba
>>>> te
>>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
>>>
>>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
>>> Nóż
>>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
>>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
>>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i
>>> kolistymi
>>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
>>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
>>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
>>> nie
>>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
>>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
>>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić
>>> delikatnie
>>> olejem.
>>
>> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
>
> Jak widac - nie.
No tak, nie napisałem jeszcze, że trzeba znać się na obróbkach.
|