Data: 2011-04-26 07:49:38
Temat: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>>>>
>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>>>>
>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
>>>> I sitko się ostrzy?
>>>
>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
>>
>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
>> Nóż
>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
>> nie
>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
>> olejem.
>
> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
Jak widac - nie.
|