Data: 2011-04-25 22:19:00
Temat: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>>>
>>> Jak może się sitko stępić? O.O
>>> I sitko się ostrzy?
>>
>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
>
> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
> Nóż
> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
> nie
> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
> olejem.
Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
|