Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-ex
c-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
<f...@q...googlegroups.com>
<c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
<5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
<f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Date: Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
Lines: 40
Message-ID: <4db5f35d$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.237.48
X-Trace: 1303769949 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2488 83.6.237.48:1114
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129366
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>>>
>>> Jak może się sitko stępić? O.O
>>> I sitko się ostrzy?
>>
>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
>
> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
> Nóż
> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
> nie
> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
> olejem.
Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
|