Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!npeer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me
.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostra
da.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
Newsgroups: pl.rec.dom
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
<f...@q...googlegroups.com>
<c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
<5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
<f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
<4db5f35d$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 26 Apr 2011 09:49:38 +0200
Message-ID: <1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.130.214
X-Trace: 1303804211 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2452 79.191.130.214:49183
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129369
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
>>>>
>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
>>>>
>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
>>>> I sitko się ostrzy?
>>>
>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
>>
>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
>> Nóż
>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
>> nie
>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
>> olejem.
>
> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
Jak widac - nie.
|