Data: 2015-02-15 14:52:38
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 15.02.2015 o 14:43, krys pisze:
> Wiesiaczek wrote:
>
>> W dniu 15.02.2015 o 14:30, krys pisze:
>>> Wiesiaczek wrote:
>>>
>>>
>>>> Tymczasem zagłębienia skutecznie uniemożliwiają ścięcie wierzchniej
>>>> warstwy białka bez ścięcia żółtka, co jest skrajnie naganne.
>>>> Bo wtedy albo mamy gluty na talerzu albo ścięte żółtko.
>>>
>>> E tam, wystarczy:
>>> a) na chwilę przykryć patelnię pokrywką
>>> lub
>>> b) przewrócić jajko do góry dnem też na chwilę
>>> Uzyskujemy piękne jajo sadzone.
>>
>> To prawda i tak czasami widzę (to odwracanie) u kucharzy smażących jajka
>> w kurortowych hotelach all inclusive.
>> Ale im bardziej zależy na czasie, bo efektem ubocznym jest, w obu
>> opisanych przez Ciebie przypadkach utrata estetyki takiego jaja - żółtko
>> traci swój żywy kolor i jest pokryte mętną powłoką ściętego białka.
>
> To zależy od tego, kto jaką estetykę woli - jajo rozplaskane po talerzu, czy
> uformowane, przykryte białkiem.
De gustibus... coś tam - coś tam... :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|