Data: 2015-02-20 18:12:44
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:54e6e3a4$0$2202$65785112@news.neostrada.pl...
> Bynajmniej niczego nie banalizuję. Ja się tylko zastanawiam, dlaczego
> powtórne zamrożenie mięsa miałoby przyspieszać rozwój bakterii? Rozumiem,
> że może pogarszać jego walory smakowe (choć w niektórych przypadkach takie
> kruszenie mięsa jest nawet pożądane).
>
> Myślę, że problem z powtórnym mrożeniem mięsa zasadza się na tym, że
> mrożąc je dwu- czy nawet wielokrotnie, łatwo możemy stracić rachubę, ile
> ono właściwie przebywało poza lodówką w temperaturze pokojowej, w której
> rzeczywiście bakterie rozwijają się błyskawicznie, zwłaszcza w mięsie. I
> choćby z tego powodu sama nigdy nie mrożę ponownie.
Rekomendacje które ja czytałem właśnie dlatego sugerują aby
rozmrażać W LODÓWCE - na wszelki wypadek, gdyby zaistniała
potrzeba powtórnego zamrożenia. Po prostu przenieść z zamrażalnika
do lodówki i dać jedzeniu więcej czasu (np. wieczorem rozmrozić
w lodówce mięso czy rybę na obiad na dzień następny).
Dzięki temu mięso raz rozmrożone, które cały czas przecież było
w lodówce MOŻNA JESZCZE RAZ BEZPIECZNIE ZAMROZIĆ
jeśli nam się plany obiadowe zmienią. Oczywiście produkty
kilkukrotnie mrożone tracą na jakości, było już o tym wspominane.
Ale zdecydowanie unikałbym tu histerii i straszenia bombą atomową :-)
Co innego gdy jedzenie leży w cieple, poza lodówką, przytaczałaś
już niżej najlepsze temperatury rozwoju dla omawianej baterii.
Nikt z nas nie ma, mam nadzieję, takich temperatur w lodówce :-)
Czegoś co leżało 1-2 godziny w temperaturze pokojowej poza
lodówką nie zamrażałbym ponownie... Zwłaszcza w lecie.
>> Mrożenie/chłodzenie jest szczególnie niebezpieczne, bo laseczki
>> Clostridium botulinum to beztlenowce. W lodówce/zamrażarce mają
>> szczególnie dobre warunki rozwoju.
>
> "Bakteria ta należy do ścisłych beztlenowców, wzrasta w temperaturach
> 24-33 °C przy lekko zasadowym pH"
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum
:-)))
|