Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Kasia" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka ryba??
Date: 8 May 2006 13:20:43 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1147087243 23106 213.180.130.18 (8 May 2006 11:20:43
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 May 2006 11:20:43 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 192.168.0.74, 217.153.97.134, 192.168.243.174
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268288
Ukryj nagłówki
> Kasia wrote:
> > Witam serdecznie, chciałabym zrobić niespodziankę mężowi i podać w środe
na
> > obiad rybę. Poza ta rybą ma być ryż i warzywa na parze no i właśnie
pytanie,
> > którą rybę wybrać. Ja nie bardzo jem ryby, więc kompletnie się nie znam,
która
> > będzie smaczna, miała nie za wiele ości i nadaje się, żeby ją zrobić na
parze?
> > Dziękuję za wszelkie propozycje. Kasia
>
> to, co ja osobiście lubię i bym chętnie zjadł w środę ;-)
>
> filet z łososia. Nie całkiem na parze, ale na parze też się pewnie da.
> Ja robię to tak:
>
> filet łososia lekko solę i opieprzam. Daję do garnka do tego masło i
> wino białe (riesling). Na filet parę plastrów lemonki (może być cytryna,
> ale z lemonką jest lepsze) i parę gałązek koperku. Przykrywam i gotuję.
> Po paru minutach przewracam na drugą stronę, ale koperek i cytrynę
> ostawiam na górze. W zależności od wielkości po 3-4 minuty z każdej
> strony. Zjadam z ryżem dzikim, mieszanką dzikiego i zwykłego lub ze
> zwykłym. W oryginale zawija się toto w folię aluminiową po obłożeniu
> koperkiem, masłem i lemonką. Po ugotowaniu (w piekarniku) zlewa się sok
> z masłem do garnka, traktuje winem i jest sos koperkowo-winny.
>
> Waldek
Dzieki, brzmi fajnie i chyba nadadzą się do tego warzywa na parze.
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|