Data: 2006-05-08 11:20:43
Temat: Re: Jaka ryba??
Od: "Kasia" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kasia wrote:
> > Witam serdecznie, chciałabym zrobić niespodziankę mężowi i podać w środe
na
> > obiad rybę. Poza ta rybą ma być ryż i warzywa na parze no i właśnie
pytanie,
> > którą rybę wybrać. Ja nie bardzo jem ryby, więc kompletnie się nie znam,
która
> > będzie smaczna, miała nie za wiele ości i nadaje się, żeby ją zrobić na
parze?
> > Dziękuję za wszelkie propozycje. Kasia
>
> to, co ja osobiście lubię i bym chętnie zjadł w środę ;-)
>
> filet z łososia. Nie całkiem na parze, ale na parze też się pewnie da.
> Ja robię to tak:
>
> filet łososia lekko solę i opieprzam. Daję do garnka do tego masło i
> wino białe (riesling). Na filet parę plastrów lemonki (może być cytryna,
> ale z lemonką jest lepsze) i parę gałązek koperku. Przykrywam i gotuję.
> Po paru minutach przewracam na drugą stronę, ale koperek i cytrynę
> ostawiam na górze. W zależności od wielkości po 3-4 minuty z każdej
> strony. Zjadam z ryżem dzikim, mieszanką dzikiego i zwykłego lub ze
> zwykłym. W oryginale zawija się toto w folię aluminiową po obłożeniu
> koperkiem, masłem i lemonką. Po ugotowaniu (w piekarniku) zlewa się sok
> z masłem do garnka, traktuje winem i jest sos koperkowo-winny.
>
> Waldek
Dzieki, brzmi fajnie i chyba nadadzą się do tego warzywa na parze.
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|