Data: 2011-05-09 09:05:55
Temat: Re: Jaka sól?
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Maj, 09:58, Maddy wrote:
> [...]
> > Mówią, że najlepsza jest sól o obniżonej zawartości sodu. I pod takim
> > hasłem jest dostępna na rynku.
> Taka sól ma naprawdę obniżoną zawartość sodu, ale jej zaleta znika,
> jeżeli rozochoceniu niższą szkodliwością zaczniemy jej sypać więcej, niż
> zwykłej soli.
> [...]
Sama tego doświadczyłam, gdy zaczęłam dosalać tą solą, bo ona jednak
jest mniej słona. I zaprzestałam ją stosować w kuchni. Solę nią tylko
kanapki.
> > Sól morska zawiera jeszcze inne
> > mikroelementy, podobnie jak sól kamienna.
> W stosunku do szkód, jakie wywołuje nadmiar sodu, korzyści z nich są
> właściwie pomijalne, bo małe tego i słabo przyswajalne. Za to sód
> wchłania się genialnie.
Powiem tak: stosuję ją do gotowania w tej samej ilości, którą
stosowałam do soli kamiennej czy warzonej. Co zostanie z tych
mikroelementów - to zostanie i już;p
> Najlepsza sól to ta, której się nie zjada.
Prawda najprawdziwsza! Ale niemniej ten sód jest potrzebny.
> Pół łyżeczki oczyszczonej soli ważonej jest zdrowsze od całe łyżeczki
> "prozdrowotnej" soli morskiej.
Ha! Sól warzona jest jeszcze dodatkowo jodowana, ale ten jod ucieka w
czasie procesu gotowania. A jej zastosowanie bez zagotowania przy
kiszeniu ogórków, może spowodować nieudane przetwory.
> Morska czy kamienna sól ma lepsze walory smakowe, ale w większości
> gotowanych potraw to i tak ginie.
Hmm...
> Szukanie "zdrowszej soli" to oszukiwanie się.
> Jak ma być zdrowiej, to należy po prostu sól ograniczyć.
Nie zawsze się to da.
Jest dużo osób, które mają niedociśnienie i dlatego ich kubki smakowe
domagają się soli. No, tak - wiem: a potem wpadają w nadciśnienie.
Wiem coś o tym.
> Maddy
Thx:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|