Data: 2007-09-09 08:29:53
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki" <p...@o...pl> wrote in
message news:fc0ama$pnu$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Ikselka pisze:
> > Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
>
> trafiają się jeszcze gdzie niegdzie - często "szlajam" się na rowerku po
> górach i w kilku miejscach zjeżdżając ze szlaku jeszcze można trafić na
> bacówki gdzie takowe można kupić (najwięcej napotykam w pieninach,
> małych pieninach, beskidzkie sądecki).
>
> > Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak, delikatny
> > aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie skrzypiał w
> > zębach... Ach.
Sery klagane czyli podpuszczkowe zaraz po zrobieniu (gdy są białe jak
twaróg) skrzypią.
|