« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-08 20:11:02
Temat: Jaki powinien być oscypek?Witam!
Zacząłem doceniać smak oscypka. Mieszkam w Lublinie, więc skazany
jestem na stoiska z oscypkami w marketach. Panie tam pracujące są
średnio zorientowane... Jak słony powinien być oscypek? Czy sól
powinna być mocno wyczuwalna, czy pozostawać w tle? Jak miękki
powinien być oscypek? Jak mocno się uginać? Jak każdy ser żółty? Czy
oscypek robiony z mleka krowiego powinien być bardziej słony?
Twardszy? Czy w oscypku powinna być jakaś ilość kwaśnego? Czy nic? A
jakiś inny poza dymem posmak powinien być?
Pozdrawiam - JanuszWo
--
odpowiadając - popraw adres
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-08 21:11:12
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?JanuszWo pisze:
> Witam!
> Zacząłem doceniać smak oscypka. Mieszkam w Lublinie, więc skazany
> jestem na stoiska z oscypkami w marketach. Panie tam pracujące są
> średnio zorientowane... Jak słony powinien być oscypek? Czy sól
> powinna być mocno wyczuwalna, czy pozostawać w tle? Jak miękki
> powinien być oscypek? Jak mocno się uginać? Jak każdy ser żółty? Czy
> oscypek robiony z mleka krowiego powinien być bardziej słony?
> Twardszy? Czy w oscypku powinna być jakaś ilość kwaśnego? Czy nic? A
> jakiś inny poza dymem posmak powinien być?
Jeżeli oscypek był wyciskany przodem koszuli nocnej, powinien być żółty,
jeżeli tyłem - brązowy ;)
PB, NMSP ;)
Fishman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-08 21:20:50
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?JanuszWo pisze:
> Witam!
> Zacząłem doceniać smak oscypka. Mieszkam w Lublinie, więc skazany
> jestem na stoiska z oscypkami w marketach. Panie tam pracujące są
> średnio zorientowane... Jak słony powinien być oscypek? Czy sól
> powinna być mocno wyczuwalna, czy pozostawać w tle? Jak miękki
> powinien być oscypek? Jak mocno się uginać? Jak każdy ser żółty? Czy
> oscypek robiony z mleka krowiego powinien być bardziej słony?
> Twardszy? Czy w oscypku powinna być jakaś ilość kwaśnego? Czy nic? A
> jakiś inny poza dymem posmak powinien być?
> Pozdrawiam - JanuszWo
Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
Czyli - "nie ma problema", a to, co sprzedają w sklepach może smakować
różnie, zależy od firmy. Generalnie - sama sól, nie do zjedzenia. A ja
pamiętam z dzieciństwa, jak przez mgłę, smak prawdziwych oscypków, które
przywoził mi ojciec z pobytu w górskim sanatorium - nie odnalazłam tego
smaku w żadnej z dzisiejszych "mistyfikacji", nawet w tych sprzedawanych
dziś na Krupówkach :-(
Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak, delikatny
aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie skrzypiał w
zębach... Ach.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-08 22:49:14
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?
"Fishman" <a...@m...pl> wrote in message news:fbv35k$qm9$3@news.onet.pl...
JanuszWo pisze:
Jeżeli oscypek był wyciskany przodem koszuli nocnej, powinien być żółty,
jeżeli tyłem - brązowy ;)
PB, NMSP ;)
Fishman
Jeżeli u dołu - śmierdzi rybami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-09 07:58:33
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fbv3t4$2pt$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak, delikatny
> aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie skrzypiał w
> zębach... Ach.
To jest chyba wszystko co najprawdziwsze mozna napisac o oscypkach, hey.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-09 08:27:29
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?Ikselka pisze:
> Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
trafiają się jeszcze gdzie niegdzie - często "szlajam" się na rowerku po
górach i w kilku miejscach zjeżdżając ze szlaku jeszcze można trafić na
bacówki gdzie takowe można kupić (najwięcej napotykam w pieninach,
małych pieninach, beskidzkie sądecki).
> Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak, delikatny
> aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie skrzypiał w
> zębach... Ach.
jasne że ach, a jeszcze opieczone na grillu np z żurawiną :)
--
Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki
(wytnij _sp) p...@o...pl
Mszana Dolna, Folwark Stara Winiarnia - www.folwarkstarawiniarnia.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-09 08:28:26
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?
"Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki" <p...@o...pl> wrote in
message news:fc0ama$pnu$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Ikselka pisze:
> > Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
>
> trafiają się jeszcze gdzie niegdzie - często "szlajam" się na rowerku po
> górach i w kilku miejscach zjeżdżając ze szlaku jeszcze można trafić na
> bacówki gdzie takowe można kupić (najwięcej napotykam w pieninach,
> małych pieninach, beskidzkie sądecki).
>
> > Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak, delikatny
> > aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie skrzypiał w
> > zębach... Ach.
>
> jasne że ach, a jeszcze opieczone na grillu np z żurawiną :)
>
> --
> Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki
> (wytnij _sp) p...@o...pl
> Mszana Dolna, Folwark Stara Winiarnia - www.folwarkstarawiniarnia.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-09 08:29:53
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?
"Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki" <p...@o...pl> wrote in
message news:fc0ama$pnu$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Ikselka pisze:
> > Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
>
> trafiają się jeszcze gdzie niegdzie - często "szlajam" się na rowerku po
> górach i w kilku miejscach zjeżdżając ze szlaku jeszcze można trafić na
> bacówki gdzie takowe można kupić (najwięcej napotykam w pieninach,
> małych pieninach, beskidzkie sądecki).
>
> > Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak, delikatny
> > aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie skrzypiał w
> > zębach... Ach.
Sery klagane czyli podpuszczkowe zaraz po zrobieniu (gdy są białe jak
twaróg) skrzypią.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-09 09:34:17
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki pisze:
> Ikselka pisze:
>> Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
>
> trafiają się jeszcze gdzie niegdzie - często "szlajam" się na rowerku po
> górach i w kilku miejscach zjeżdżając ze szlaku jeszcze można trafić na
> bacówki gdzie takowe można kupić (najwięcej napotykam w pieninach,
> małych pieninach, beskidzkie sądecki).
Ale to chyba tylko w sezonie wypasowym...
>> Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak,
>> delikatny aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie
>> skrzypiał w zębach... Ach.
>
> jasne że ach, a jeszcze opieczone na grillu np z żurawiną :)
>
Mniam, albo z borówkami :-)
A robiłeś oscypek z boczkiem? - smaży się wędzony boczek na rumiano, na
to plastry oscypka, czosnek, pieprz i co tam lubisz - dosmażać już na
maleńkim ogieńku (np. na tlących sie węglach ogniska) pod przykryciem,
aby ser się stopił. Poezja, ale i bomba kaloryczna. Jeśli jednak
przyrządzamy to na rowerowym biwaku, to jak najbardziej posłuży, bo jest
bardzo sycące, a patelnię warto wziąć ze sobą lub pożyczyć :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-09 11:44:46
Temat: Re: Jaki powinien być oscypek?> Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
Najlepsze, najprawdziwsze na Hali Rusinowej. I jakie widoki ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |