Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaki powinien być oscypek?
Date: Sun, 09 Sep 2007 11:34:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <fc0f3h$9ub$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fbuvkh$58t$1@node2.news.atman.pl> <fbv3t4$2pt$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fc0ama$pnu$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: adle252.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1189330865 10187 79.185.8.252 (9 Sep 2007 09:41:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Sep 2007 09:41:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fc0ama$pnu$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301536
Ukryj nagłówki
Psychotrop vel Grzesiek "Laska" Lasocki pisze:
> Ikselka pisze:
>> Dziś prawdziwych oscypków już nie ma...
>
> trafiają się jeszcze gdzie niegdzie - często "szlajam" się na rowerku po
> górach i w kilku miejscach zjeżdżając ze szlaku jeszcze można trafić na
> bacówki gdzie takowe można kupić (najwięcej napotykam w pieninach,
> małych pieninach, beskidzkie sądecki).
Ale to chyba tylko w sezonie wypasowym...
>> Mówiąc krótko: soli w sam raz, ledwo wyczuwalny kwaskowy smak,
>> delikatny aromat wędzenia, podczas gryzienia - ser ten przyjemnie
>> skrzypiał w zębach... Ach.
>
> jasne że ach, a jeszcze opieczone na grillu np z żurawiną :)
>
Mniam, albo z borówkami :-)
A robiłeś oscypek z boczkiem? - smaży się wędzony boczek na rumiano, na
to plastry oscypka, czosnek, pieprz i co tam lubisz - dosmażać już na
maleńkim ogieńku (np. na tlących sie węglach ogniska) pod przykryciem,
aby ser się stopił. Poezja, ale i bomba kaloryczna. Jeśli jednak
przyrządzamy to na rowerowym biwaku, to jak najbardziej posłuży, bo jest
bardzo sycące, a patelnię warto wziąć ze sobą lub pożyczyć :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|