Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaki sos do babki ziemniaczanej?
Date: Wed, 30 Jan 2002 00:43:06 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 54
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <2...@4...com>
References: <a3650e$htb$1@news.tpi.pl>
Reply-To: k...@s...killer_acedsl.com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1012368964 7488 66.114.69.175 (30 Jan 2002 05:36:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jan 2002 05:36:04 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94042
Ukryj nagłówki
On Tue, 29 Jan 2002 13:38:17 +0100, "Gosia ^KIKI^"
<g...@p...onet.pl> wrote:
>Witam serdecznie.
>Mam pytanko. Wrzucilam ostatnio DosiJM przepis na babke ziemniaczana.
>A jaki sos do tego proponujecie?
rozowy sos tesciowej (mojej)
2 lyzki majonezu (najlepiej - jedynie sluszny dekracyjny z winiar! ;P)
2 lyzki ketchupu
lyzeczka musztardy
lyzka gestej smietany
lyzka koniaku
2-3 rozgniecione zabki czosnku]
1/2 lyzeczki ulubionych suszonych ziol (ja wrzucam prowansalskie lub
tymianek i bazylie)
1/4 lyzeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
wrzucic do szkalnego naczynia i dokladnie wymieszac.
do zapiekanek - pychota! najlepszy do kryzysowej zapiekanki
tesciowej, ktora robi sie tak:
spod:
2-3 platki macy
1 duze lub 2 male jajka
pol szklanki mleka
1/2 lyzki rozgniecionej w mozdzierzu kolendry
sol i piperz do smaku
mace polamac na kawalki o boku +/- 2 cm. wrzucic do miski razem z
przyprawami, zalac rozbeltanymi z mlakeiej jajkami. odstawic na jakies
5 minut. na patelni rozgrzac troszke masla, wylac mase macowo-jajeczna
i usmazyc placek, podsmazajac z obydwy stron na zloto (zwykle sie
kruszy w trakcie przewracania, ale to nic). po usmazeniui
przestudzeniu przelozyc do posmarowanego tluszczem naczynia do
zapiekania.
na wierzch:
w zasadzie cokolwiek, choc najlepiej sprawdzaja sie albo podsmazone
pieczarki z cebulka, albo pokrojona drobno szynka, tez podsmazona z
cebulka.
na to: tarty ser zolty, najlepiej parmezan, ale co kto lubi.
piec jakies 15-20 min, az ser sie zrumieni.
pozdrowienia,
kamila
--
kids are for people who can't have cats.
|