Data: 2006-10-02 06:46:44
Temat: Re: Jakie Dania na 40 urodziny
Od: t...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
rolada z karkówki
Jezeli ma byc smaczna to musisz zapeklowac na sucho. W tym celu
ponakluwaj wielki kawal karkówki szpikulcem do zrazów, natrzyj
sola peklowa (do kupienia w supermarketach) oraz przyprawami,
delikatem czerwonym do mies, tymiankiem, pieprzem, najerankiem i czym
tam jeszcze chcesz. Przykryj o trzymaj w lodówce 24 godziny na 1 kg
miesa. Co 4-5 godzin przewracajac.
Nastepnie powyjeciu wbij nóz w srodek karkówki i tnij deliktnie
wzdluz - masz zrobic tunel dla sliwek - ale nie do konca.
Nastepnie wez drewniana lyzke i jej koncem wpychaj na sile,
tyle suszonych sliwej ile sie zmiesci. Teraz mocno obwiaz
karkówke mocnym sznurkiem bawelnianym (ale tak fest mocno) Obsmaz
na mocno rozgrzanym tluszczu a potem wraz z tluszczem i 1 szklanka
wody przelóz do brytfanki i piecz okolo 1 godziny do 1,5 godziny na
1 kg miesa. Mozesz rolade po upieczneiu jeszecze ciepla odwinac
ze sznurka, zawinac najpierw w folie aluminiowa a potem
przezroczysta i schlodzic, a potem do lodówki na 1 noc. A po tym
czasie kroic w cienkie plastry, powlec auszpikiem i podawac z ostrym
sosem np. chrzanowo-boczkowym. Super smak.
galareta z kurczaka
w garnku gotujesz normalny rosól, z warzywami, tyle ze na piersiach
kuchrzych,. Musi byc niezwykle klarowny. Potem kroisz warzywa na jaki
tam chcesz ksztalt, dodajesz marynowana papryke , groszek i
kukurydze z puszki. Piers kroisz na paski. W jakas fajna forme
ukladasz warzywa i miesko. Schowaj do zamrazalnika na kilka minut
aby schlodzic forme i warzywa.Przygotowujesz zalewe. Bierzesz
czesc rosolo powiedzmy 0,5 litra, dodajesz troche cukru (1-3
lyzki wg gustu) dodajesz ocet winny bialy, najlepiej aroamtyzowany,
okolo (1/4 szkl.) mieszasz i smakujesz. jezeli jest za ostry dodajesz
bulionu. itp. Do 1/4 szkl. zimnej wody wsypujesz okolo 3 lyzeczek
zelatyny, czekasz 5-10 minut az napecznieje a potem wkladasz ja do
goracej (90 stopni nie wiecej, bron Cie Boze do wrzacej) i
dokladnie mieszasz. Taka zalewe chlodzisz i zimna zalewasz warzywa
i mieso w formie. Odkladasz na 8-12 godzin do lodówy i podajesz
pokrojona w grube plastry.
Rada. Jak chcesz idealnie wyjac galarete z formy, przygotuj miche z
ciepla (50 stopni) woda, wlóz do niej na doslownie 30-45 sekund
forme, a galareta sama wyleci Ci na talerz. Po tym zabiegu muszisz ja
jeszcze schlodzic przez co najmniej 2 godziny.
Smacznego
|