Data: 2001-10-02 20:39:55
Temat: Re: Jakie ciasto?
Od: "Castle" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "almada" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:3bb9c884@news.vogel.pl...
> Moj maz ma jutro urodziny. Chcialabym mu upiec jakies
specjalne ciasto, ale
> nie mam pomyslu. Chcialabym, zeby to bylo cos
niecodziennego. Murzynki,
> serniki, szarlotki sa czesto u nas przerabiane. Nie moze
byc zbyt
> pracochlonne, bo pozno wracam z pracy. Dodatki budyniowe
czy owocowe
> odpadaja. Czy ktos moglby mnie poratowac jakims
przepisem???
>
> Z blagalna nuta w glosie
> pozdrawiam
>
> almada
No wreszcie pretekst zeby sprzedac przepis z niedzieli ;)))
Zadnych mas, zadnego rozcinania czesci... a mimo to jest
wysoooki, ma sliczne warstwy i nie zamula.
Wkladasz do piekarnika i mozesz posprzatac kuchnie przed
wizyta gosci :)))
here we go
Na duza blache:
1 1/2 margaryny
8 jaj
2 szkl. cukru pudru
2 1/2 szkl. maki
1/2 szkl. suchego maku
2 lyzki kakao
2 paczki biszkoptow (po 250 g) okraglych
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 sloik powidla (z doswiadczenia wiem ze i 1 1/2 tez wejdzie
;)
+ jesli chcesz, mozesz usmazyc 4 jablka z cukrem i
cynamonem, a jak dobrze zgestnieja - potraktowac zamiast 1
warstwy powidel.
Margaryne utrzec z cukrem, dodawac po 1 zoltku (metoda
MagdyB jest najlepsza;)), czyli co 10 sec zoltko); pozniej
makwe wymieszana z proszkiem; piane z bialek.
Podzielic ciasto na 3 czesci:
do 1 dodac kakao; do 2 mak, a 3 zostaje bez dodatkow.
Na wysmarowana blaszke wykladasz cienkimi warstwami:
1 mase, na niej ladnie biszkopty, smarujesz to powidlami
(czy jablkami); na to druga masa, biszkopty, powidla; na to
trzecia masa, biszkopty, TYLE.
Do goracego piekarnika.
Po godzinie niech wystygnie, pozniej wyciagasz cacko i
dekorujesz polewa czekoladowa robiac nieregularne kleksy
wokol biszkoptow.
to ciasto zniesie wszelkie modyfikacje z dodatkami - dzieki
biszkoptom.
no i jak?
Castle
|