Data: 2004-08-05 14:54:46
Temat: Re: Jakie noże, jakie garnki
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Hmmm, nie slyszalem o nozach, ktore wytrzymaja zmywarke i wciaz beda
> ostre.
Sorki, ale ... powiedzmy oglednie ze nie bardzo moge zrozumiec co masz
na mysli...
No, moze jakies specjalnie perforowane ostrza, czy cos takiego,
> super-tworzywa, stopy, ale to moze kosztowac majatek, jesli wogole
> istnieje.
W odniesieniu do zmywarki, znam tylko 2 sprawy ktore moga wplywac na noze:
- zepsujesz raczke: odpadaja noze z raczka drewniana
- skoroduje ostrze: nie powinno sie myc w zmywarce nozy ze stali
weglowej (wiekszosc DOBRYCH nozy japonskich w tej sprawie niestety
odpada, natomiast wiekszosc innych jest robiona raczej z nierdzewki,
wiec im to nie przeszkadza, ale uwaga: w zmywarce noz nawet
nierdzewny, dotyczy to rowniez sztuccow, nie moze sie stykac z innymi
metalami, bo moga sie tworzyc ogniwa i wtedy nawet "nierdzewne"
rdzewieja)
Nawet bez mycia w zmywarce (=b.wysoka temparatura)
Sorry, ale tu albo Cie zle rozumiem, albo rozpowszechniasz delikatnie
mowiac plotki. Temperatura w zmywarce zadnemu nozowi nie zaszkodzi
(powiedzmy, ze jest tam ca. 90 stopni).
Aby temperatura miala wplyw na noz, powinno sie go podgrzac do
temperatury przemiany fazowej, a ta w przypadku stali wynosi jesli mnie
pamiec nie myli cos okolo 300 ilestam stopni. Nie chcesz chyba
powiedziec, ze w Twojej zmywarce wygrzewaz sztucce w takich
temperaturach? A moze pomylila Ci sie zmywarka z piecem indukcyjnym?
tylko
> delikatnie, recznie,
Tu sie zgodze, w koncu jesli sie to robi brutalnie, to mozna stracic
kilka palcow... ;) Zreszta po co sie silowac?
pod ledwie ciepla woda
Tu tez, chociaz ze wzgledu na to, zeby sie nie popazyc, a nie zeby nie
stepic noza.
- normalny dobry 'noz szefa
> kuchni' trzeba nieustajaco ostrzyc, zeby sie do czegokolwiek nadawal...
Zalezy jaki noz, niektore nie wymagaja codziennego ostrzenia, ale
generalnie sie zgadzam.
Pozdr.,
Shrek
|