Data: 2006-09-01 00:50:47
Temat: Re: Jakie przetwory z jabłek?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Secretgarden" <s...@t...pl> wrote in message
news:5644.0000010d.44f73cdd@newsgate.onet.pl...
> Mam dużo jabłek ,raczej twardych,kwasnych,niezbyt dojrzałych,łatwo
> rozpadających się podczas gotowania.
>
> Co na zimę warto z nich zrobić,oprócz typowych dżemów,galaretek?
> L.
Może to być rosyska PASTYŁA. Dawniej znana i u nas - Marmolada tak
gęsta, że po wylaniu np. na blachę do pieczenia ciast i podsuszeniu może być
trzymana za brzeg i się nie oberwie. Przechowuje się ją zwiniętą w rulonik
(nie sklei się) w wysłanej papierem pergaminowym drewnianej skrzyneczce.
Można pokroic w batony - fantastyczne i zdrowe dla dzieci, ale i
dorosłych...
|