Data: 2011-03-27 14:59:10
Temat: Re: Jakie tłuszcze są zdrowe?
Od: "Zofia" <n...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Chcę zastosować dietę w celu obniżenia wagi
>> (mam dużą nadwagę).
>> Wiem, że całkowite lub zbyt duże ograniczenie
>> tłuszczów nie jest zdrowe.
>> Stąd moje pytanie, jakie tłuszcze są zdrowe
>> lub bardziej precyzyjnie: jakie tłuszcze są
>> niezbędne?
> Praktycznie rzecz biorąc to organizm potrzebuje wszystkich rodzajów tłuszczy.
> Problemem w przeciętnej diecie współczesnego człowieka są ich nie właściwe
> proporcje.
>
> Omawiając bardzo pobieżnie temat tłusczy powinniśmy dokonać ich podziału:
> I nasycone
> II nienasycone
> 1 jednonienasycone (omega-9)
> 2 wielonienasycone
> a) wielonienasycone omega-6
> b) wielonienasycone omega-3
>
> Najbardziej szkodzi nam nadmiar tłuszczy nasyconych, najwięcej jest ich
> w mięsie zwierząt intensywnej hodowli np. smalec, czy kiełbasa.
>
> Druga sprawa to nadmiar tłuszczy wielonienasyconych omega-6, tu problemem
> jest nie tyle sama ich ilość co nie właściwe proporcje w porównaniu
> z tłuszczami wielonienasyconymi omega-3. Przyjmuje się że w zdrowej diecie
> omega-6 powinno być 2-4 razy więcej niż omega-3, przeciętny człowiek
> natomiast spożywa ich aż kilkunastokrotnie lub nawet kilkudziesięciokrotnie
> więcej. To wynika z tego że kwasy omega-6 występują w dużej ilości w tanich
> olejach które są dodawane do prawie wszystkich przetwarzanych produktów
> (nawet do chleba).
>
> Są jeszcze tłuszcze trans sztucznie wytwarzane w czasie przetwórstwa
> tłuszczy roślinnych (np. margaryna), bardzo złe.
>
> Za zdrowe natomiast uchodzą tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa
> z oliwek).
>
> W praktyce zdrowe żywienie w zakresie tłuszczy powinno wyglądać tak iż
> ograniczamy smażenie potraw na rzecz gotowania. Bo jeżeli smażymy na
> tłuszczach nienasyconych to przetważają się one w czasie smażenia
> w tłuszcze trans, jeżeli nasyconych to też źle bo są to właśnie te złe
> tłuszcze, poprostu gotujmy a nie smażmy. Ograniczmy również produkty
> przetworzone (omega-6), tłuste czerwone mięso (tł. nasycone) na rzecz
> chudego mięsa, drobiu (dużo mniej tł. nasyconych) i ryb (omega-3).
> Do potraw przygotowanych na ciepło po zakończeniu gotowania dodawajmy
> tł. jednonienasycone (oliwa, olej rzepakowy), a do tych przygotowanych
> na zimno tł. omega-3 (olej lniany - przechowywać w lodówce).
Bardzo dziękuję za tak wnikliwą odpowiedź.
Pozdrawiam
Z
|