Data: 2011-03-27 18:25:15
Temat: Re: Jakie tłuszcze są zdrowe?
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >> Chcę zastosować dietę w celu obniżenia wagi
> >> (mam dużą nadwagę).
> >> Wiem, że całkowite lub zbyt duże ograniczenie
> >> tłuszczów nie jest zdrowe.
> >> Stąd moje pytanie, jakie tłuszcze są zdrowe
> >> lub bardziej precyzyjnie: jakie tłuszcze są
> >> niezbędne?
>
> > Praktycznie rzecz biorąc to organizm potrzebuje
> wszystkich rodzajów tłuszczy.
> > Problemem w przeciętnej diecie współczesnego człowieka są ich nie właściwe
> > proporcje.
> >
> > Omawiając bardzo pobieżnie temat tłusczy powinniśmy dokonać ich podziału:
> > I nasycone
> > II nienasycone
> > 1 jednonienasycone (omega-9)
> > 2 wielonienasycone
> > a) wielonienasycone omega-6
> > b) wielonienasycone omega-3
> >
> > Najbardziej szkodzi nam nadmiar tłuszczy nasyconych, najwięcej jest ich
> > w mięsie zwierząt intensywnej hodowli np. smalec, czy kiełbasa.
> >
> > Druga sprawa to nadmiar tłuszczy wielonienasyconych omega-6, tu problemem
> > jest nie tyle sama ich ilość co nie właściwe proporcje w porównaniu
> > z tłuszczami wielonienasyconymi omega-3. Przyjmuje się że w zdrowej diecie
> > omega-6 powinno być 2-4 razy więcej niż omega-3, przeciętny człowiek
> > natomiast spożywa ich aż kilkunastokrotnie lub nawet kilkudziesięciokrotnie
> > więcej. To wynika z tego że kwasy omega-6 występują w dużej ilości w tanich
> > olejach które są dodawane do prawie wszystkich przetwarzanych produktów
> > (nawet do chleba).
> >
> > Są jeszcze tłuszcze trans sztucznie wytwarzane w czasie przetwórstwa
> > tłuszczy roślinnych (np. margaryna), bardzo złe.
> >
> > Za zdrowe natomiast uchodzą tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa
> > z oliwek).
> >
> > W praktyce zdrowe żywienie w zakresie tłuszczy powinno wyglądać tak iż
> > ograniczamy smażenie potraw na rzecz gotowania. Bo jeżeli smażymy na
> > tłuszczach nienasyconych to przetważają się one w czasie smażenia
> > w tłuszcze trans, jeżeli nasyconych to też źle bo są to właśnie te złe
> > tłuszcze, poprostu gotujmy a nie smażmy. Ograniczmy również produkty
> > przetworzone (omega-6), tłuste czerwone mięso (tł. nasycone) na rzecz
> > chudego mięsa, drobiu (dużo mniej tł. nasyconych) i ryb (omega-3).
> > Do potraw przygotowanych na ciepło po zakończeniu gotowania dodawajmy
> > tł. jednonienasycone (oliwa, olej rzepakowy), a do tych przygotowanych
> > na zimno tł. omega-3 (olej lniany - przechowywać w lodówce).
>
> Bardzo dziękuję za tak wnikliwą odpowiedź.
Zapraszam do śledzenia strony:
http://www.paleodieta.appahost.pl/
Wkrótce będzie tam więcej o tłuszczach właśnie.
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.antekemigrant.pl/
CZESC KOmaroMUSZKI!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|