Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border4.nntp.dca.gigane
ws.com!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshosting.c
om!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a
-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Zofia" <n...@s...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
References: <4d8de3d4$0$2448$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@n...onet.pl>
Subject: Re: Jakie tłuszcze są zdrowe?
Date: Sun, 27 Mar 2011 16:59:10 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3664
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3664
Lines: 54
Message-ID: <4d8f50bd$0$2503$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.169.233
X-Trace: 1301237949 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2503 178.42.169.233:1439
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62337
Ukryj nagłówki
>> Chcę zastosować dietę w celu obniżenia wagi
>> (mam dużą nadwagę).
>> Wiem, że całkowite lub zbyt duże ograniczenie
>> tłuszczów nie jest zdrowe.
>> Stąd moje pytanie, jakie tłuszcze są zdrowe
>> lub bardziej precyzyjnie: jakie tłuszcze są
>> niezbędne?
> Praktycznie rzecz biorąc to organizm potrzebuje wszystkich rodzajów tłuszczy.
> Problemem w przeciętnej diecie współczesnego człowieka są ich nie właściwe
> proporcje.
>
> Omawiając bardzo pobieżnie temat tłusczy powinniśmy dokonać ich podziału:
> I nasycone
> II nienasycone
> 1 jednonienasycone (omega-9)
> 2 wielonienasycone
> a) wielonienasycone omega-6
> b) wielonienasycone omega-3
>
> Najbardziej szkodzi nam nadmiar tłuszczy nasyconych, najwięcej jest ich
> w mięsie zwierząt intensywnej hodowli np. smalec, czy kiełbasa.
>
> Druga sprawa to nadmiar tłuszczy wielonienasyconych omega-6, tu problemem
> jest nie tyle sama ich ilość co nie właściwe proporcje w porównaniu
> z tłuszczami wielonienasyconymi omega-3. Przyjmuje się że w zdrowej diecie
> omega-6 powinno być 2-4 razy więcej niż omega-3, przeciętny człowiek
> natomiast spożywa ich aż kilkunastokrotnie lub nawet kilkudziesięciokrotnie
> więcej. To wynika z tego że kwasy omega-6 występują w dużej ilości w tanich
> olejach które są dodawane do prawie wszystkich przetwarzanych produktów
> (nawet do chleba).
>
> Są jeszcze tłuszcze trans sztucznie wytwarzane w czasie przetwórstwa
> tłuszczy roślinnych (np. margaryna), bardzo złe.
>
> Za zdrowe natomiast uchodzą tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa
> z oliwek).
>
> W praktyce zdrowe żywienie w zakresie tłuszczy powinno wyglądać tak iż
> ograniczamy smażenie potraw na rzecz gotowania. Bo jeżeli smażymy na
> tłuszczach nienasyconych to przetważają się one w czasie smażenia
> w tłuszcze trans, jeżeli nasyconych to też źle bo są to właśnie te złe
> tłuszcze, poprostu gotujmy a nie smażmy. Ograniczmy również produkty
> przetworzone (omega-6), tłuste czerwone mięso (tł. nasycone) na rzecz
> chudego mięsa, drobiu (dużo mniej tł. nasyconych) i ryb (omega-3).
> Do potraw przygotowanych na ciepło po zakończeniu gotowania dodawajmy
> tł. jednonienasycone (oliwa, olej rzepakowy), a do tych przygotowanych
> na zimno tł. omega-3 (olej lniany - przechowywać w lodówce).
Bardzo dziękuję za tak wnikliwą odpowiedź.
Pozdrawiam
Z
|