Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakość mąki z młyna Re: Jakość mąki z młyna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jakość mąki z młyna

« poprzedni post następny post »
Data: 2014-12-10 16:49:43
Temat: Re: Jakość mąki z młyna
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Mirosław Kwaśniak" <m...@u...ikem.pwr.wroc.pl> napisał w
wiadomości news:54885dd8$0$2151$65785112@news.neostrada.pl...
> ZZZ <n...@n...spam.com> wrote:
>> Kilkakrotnie kupiłem mąkę bardzo dobrą ale zdarzyło mi się, że niestety
>> mąka
>> była marna (ciasto miało tendencję do rozrzedzania się jak poleżało).
>> Na pewno była świeża, bo młyn choć mały to miał wyraźnie duży przerób
>> surowca :)
>
> Zależy od ziarna, ale mogła być też za świeża :)
>
> Jako minimalny czas leżakowania mąki pszennej przyjmuje się dwa tygodnie
> http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/4.htm
l

OK, poczytałem co tam jest napisane i mogę przyjąć, że może rzeczywiście
jakby poleżała te 2 tygodnie to byłaby lepsza, chociaż nie spodziewałbym się
tak ogromnej różnicy.
Zawsze brałem mąkę z młyna do natychmiastowego użycia i zwykle nie miałem
negatywnych uwag poza dwoma przypadkami, które mnie wybitnie zadziwiły
1. kiedy kupiłem we młynie połączonym z piekarnią i sprzedawali mąkę podobno
z tych samych zasobów jaką sami używali do celów piekarniczo-cukierniczych
(ale była tania - i tu podejrzewam jakiś związek z gorszej jakości zbożem)
2. w młynie, który nawet robi własne podstawowe badania (chemiczne?)
mąki i "kupażuje" (używając winiarskiej terminologii) mąkę z ziarna różnych
dostawców aby uzyskiwać wyrównaną jakość.
W tym drugim przypadku facet tłumaczył mi, że ważna jest nie tylko ilość
białka (glutenu) ale również jego podatność (zdolność) na płynięcie.
Tak to bodajże określił jeśli czegoś nie pokręciłem. Ale tutaj to ja już
wymiękam, jak ja miałbym to sprawdzić.

Kupując w sklepie mogę mniej przejmować się tym, że trafię gorszą dostawę,
bo w następnym zakupie może być lepsza (a swoją drogą ile dodatków
wyrównujących jakość mąki jest w mące w sklepie to spróbujcie sobie
wyobrazić analizując skład śmietan, twarogów czy masła).
Ale kupując we młynie 20-30kg chciałoby się kupić dobrze (tutaj mam
przynajmniej mąkę "czystą" bez poprawiaczy).

ZZ

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.12 XL
10.12 Mirosław Kwaśniak
10.12 ZZZ
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem