Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Message-ID: <3...@k...net.pl>
From: Rafal Wylocinski <w...@k...net.pl>
Reply-To: w...@k...net.pl
X-Mailer: Mozilla 4.6 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jałowcowka
References: <854j24$dif$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <3...@k...net.pl>
<3...@n...icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 34
Date: Thu, 13 Jan 2000 22:25:25 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.80.70
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 947802325 195.117.80.70 (Thu, 13 Jan 2000 23:25:25 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Jan 2000 23:25:25 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21183
Ukryj nagłówki
Witam!
Przepis ten pochodzi z książki o likierach i nalewkach nie testowałem
go oosobiscie.
Jałowcówka jest to nalewka z owoców jałowca, podobnie jak malinówka z
malin, wiśniówka z wini etc., etc., etc.
Cukier rozpuścić w takiej ilości wody, aby otrzymać roztwór nasycony.
Chyba że wolisz słabszą nalewkę.
Robiłem kiedyś dżin domowym sposobem, ale nie była to nalewka, ani
likier, tylko czysta wódka z kilkoma (ok. 10) ziarnami jałowca
pozostawionymi w rzeczonym alkoholu na ok. 2 tygodnie. W smaku owszem,
dżin przypominało, ale...
Ilosć jałowca jest taka duża może własnie dlatego że na pocżątku
dodajemy cukier.
Owszem jestes czepialski :))
>
> Ze bede czepialski - po pierwsze - co to znaczy "rozpuszczonego w
> wodzie"? Ile tej wody? 400g (tzw. syrop normalny)? a moze wiadro? Dwa:
> jak na maceracje suszonych korzeni wplynie cukier - skuteczniej wszak
> byloby macerowac bez cukru a dosladzac na koncu. po trzecie - CWIERC
> KILO JALOWCA? Nawet na piec litrow to sporo, ale jak kto lubi... I po
> szoste - nijak nie kojazy mi sie smak jalowca z wodka na pograniczu
> likieru (ekstrakt 20%).
>
> --
> Darek
--
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
| |
| Pozdrawiam. UIN: 52142676 |
| R. e-mail: w...@k...net.pl |
| |
|_ _ _ _ _O b y d o w i o s n y! _ _ _ _ _|
|