Data: 2011-09-15 10:01:04
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 15 Sep 2011 06:42:59 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-09-15 00:21, Ikselka pisze:
>
>>>> Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
>>>> nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
>>>> stracić przytomność.
>>>
>>> Kapsaicyna w duzych ilosciach ma ponoc dzialanie toksyczne...
>>
>> Co nas nie zabije, to nas wzmocni :-)
>
> Pieprzysz (nomen omen) jak potłuczona.
>
> "W piśmiennictwie niewiele jest informacji o wpływie przypraw na ryzyko
> rozwoju raka żołądka. W badaniach meksykańskich wykazano, że pieprz
> czerwony jest czynnikiem zwiększającym to ryzyko, prawdopodobnie ze
> względu na mutagenne działanie kapsaicyny zawartej w owocach pieprzowca."
>
> http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/issues
/70/070_0144.pdf
>
> I nowsze doniesienie:
> http://kopalniawiedzy.pl/kapsaicyna-alkaloid-kancero
gen-masc-skora-nowotwor-TRPV1-cyklooksygenaza-induko
wanej-COX-2-Ann-Bode-11257.html
Pieprzysz jak potłuczona.
--
XL
|