Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!nnrpd
From: Peter <p...@p...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jeszcze o woku - problem
Date: Wed, 22 Nov 2000 07:27:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <3...@p...com.pl>
References: <8vehel$dal$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gb.bnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 974876366 29128 212.160.188.33 (22 Nov 2000 06:59:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Nov 2000 06:59:26 GMT
X-Accept-Language: en,pdf
X-Orig-Path: default!nobody
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37623
Ukryj nagłówki
Ochronna warstwa emallii????
Cos ty kupil?
A ogien musi byc duzy. Mozesz se to tlumaczyc jak chcesz ale tak byc musi.
Peter
Tomasz Ostrowicz napisał(a):
> Witam.
>
> Mam pewien problem z wokiem. Kupilem woka, ktory ma prawidlowa budowe,
> tj jest z zeliwa, ma grube dno i scieniajace sie do gory scianki, ma
> chropowata powierzchnie, czyli zbudowany jest chyba prawidlowo. Ale po
> kilku uzyciach zauwazylem, ze pojawily sie w srodku wykwity rdzy.
> Ochronna warswa emalii (???) okazala sie zbyt slaba i cienka. Czy to
> normalne zjawisko? Jak temu przeciwdzialac? Czy nalezy po umyciu woka
> pokryc go warstewka np oleju?
>
> Jeszcze jedna uwaga na temat uzytkowania woka. Niedawno w ktoryms z
> postow jeden z kolegow napisal, ze do woka nalezy miec duzy plomien,
> ktory obejmowalby caly garnek. Uwazam, ze nie ma racji. Gotowanie w
> woku polega podobno na tym, by to co jest juz gotowe odsuwac w
> zewnetrzne rejony woka, na gore scianek, z ktorych dzieki chropowatej
> powierzchni nie zsuwa sie to jedzonko w dol. Dzieki masywnej zeliwnej
> budowie woka jedzonko caly czas tam sie podgrzewa. A w tym czasie na
> dole garnka mozemy pichcic nastepne komponenty dania.
> Przy duzym plomieniu obejmujacym boczne scianki jedzonko zbyt latwo
> sie tam przypala, tak wiec plomien powinien byc na tyle duzy, by
> obejmowac tylko grube dno, bo tylko tam na dnie woka odbywa sie to
> wlasciwe pichcenie.
>
> Pozdrawiam Tomek
|