Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
.com!post02.iad.highwinds-media.com!newsfe04.iad.POSTED!7564ea0f!not-for-mail
From: Zumik <n...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.1.11)
Gecko/20100701 SeaMonkey/2.0.6
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jogobella - pieczone jabłko
References: <i2t21b$or8$1@inews.gazeta.pl> <i2u389$g9p$1@news.onet.pl>
<i2ufjk$3n0$1@inews.gazeta.pl> <i2ugr0$mhb$1@news.onet.pl>
<4c52cc54$0$19161$65785112@news.neostrada.pl>
<AqB4o.4996$F%7.2637@newsfe10.iad> <i314dt$3uq$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <i314dt$3uq$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Message-ID: <CW05o.33557$Bh2.4099@newsfe04.iad>
NNTP-Posting-Host: 68.149.239.147
X-Trace: newsfe04.iad 1280613154 68.149.239.147 (Sat, 31 Jul 2010 21:52:34 UTC)
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Jul 2010 21:52:34 UTC
Date: Sat, 31 Jul 2010 15:52:35 -0600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329021
Ukryj nagłówki
>> Spora czesc kur w takim przemyslowym kurniku chodzi pol naga jezeli
>> mozna tego okreslenia uzyc w stosunku do kury.
>
> Też chodzisz po domu w gaciach i nie robisz z tego afery, ciekawe czemu?
Bo MAM co pokazac i duma mnie rozpiera jak ludziska zagladaja mi w okna :-).
>> Wydaje ci sie ze kazdy kurczak jest poddawany wnikliwym badaniom?
>> Ciekawe kto moglby sobie na to pozwolic?
>
> W przemysłowej farmie, w warunkach, które są ci znane, bo je dokładnie
> opisałeś - zarówno chów klatkowy jak chów podłogowy - jeśli jedna kura
> zakaszle, nazajutrz wszystkie kury będą kaszlały, zatem wystarczy
> przebadać kilka sztuk, żeby ocenić stan zdrowia całej hodowli.
A u wuja rolnika to co? Osobne apartamenty maja i nie ma szans ze jedna
zarazi druga? ta sama sytuacja co wp rzemyslowym kurniku tylko
zgrupowanie mniejsze. Dla konsumenta problem jest nie tyle ze
niebezpieczna jest kura ktora kaszle. Problemem jest higiena produkcji,
znaczy wszystko co ma miejsce pomiedzy kurnikiem a Twoim talerzem.
A u wuja rolnika, gdzie kura raz dziobnie dżdżownicę, raz plamę oleju pod
> Lamborgini, raz ziarno a raz psie odchody albo ziarno z końskich
> odchodów - no sorry... A może dlatego te wiejskie kurki tak fajnie
> pachną...
Punkt widzena typowy dla typowego mieszczucha ktory wies na obrazku
widzial i na widok prosiaka ucieka w poplochu.Kazdy ma prawo wyboru.Ja
pozostane przy tych kurach ktore ponoc olej z pod Lamborgini dziobia.
Jak wolisz miesko uzupelnione antybiotykami,witaminami,hormonami
wzrostu,wszelakiej masci odpadami z produkcji zywnosci itd itd Twoja
wola, smacznego zycze.
|