Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!
newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.
com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Josef und Maria
Date: Fri, 21 Dec 2001 13:05:18 +0100
Organization: w domu
Lines: 27
Message-ID: <9vv8gv$sf0$05$1@news.t-online.com>
References: <9vuvrs$puv$04$1@news.t-online.com>
<0...@n...onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1008936288 05 29152 CRd-TgXXSmaNIm 011221 12:04:48
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88751
Ukryj nagłówki
> 1/2lyzeczki tumeric (galanga chyba tez sie nazywa)
kurkuma
> 1lyzka stolowa.moidu najlepiej nie pasteryzowanego
miód, o ile jest pszczeli nie jest nigdy pasteryzowany, bo przestaje być
wtedy miodem.
> 1/4 lyzeczki cayenne pieprzu
> sok z 2 cytryn
> 4-5 korzeni imbiru,obranego i posiekanegomozna go rozgniesc w tym co sie
> gniecie czosnek/
> 1/4 lyzeczki soli morskiej
> 1/2 lyzeczki pieprzu czarnego
> zrobic pure z imbiru,wycisnac sok z cytryny i zmieszac z imbirem,wziasc
> jakies czyste biale plotno lub gaze i trzymajac nad mala miska i wlozyc
> imbir i sok z cytryny i wszystko dobrze wycisnac,dodoac reszte skaldnikow
> ,dobrze wymieszac i pokropic to pieprzem czarnym.
> Ta mieszanina jest dobra bol gardla,zapalenie oskrzeli i zatkane drogi
> oddechowe ,nie uzywac jak jest goraczka bo to jest mieszanina
> rozgrzewajaca ,1-
>
hmm, albo tak wysmarować tym jakiś schabik, też by niezłe wyszło ;-))
Tylko ten imbir...4-5 korzeni to dobre pół kilo. Naprawdę aż tyle?
Waldek
|