Data: 2000-09-19 06:21:03
Temat: Re: KFC strikes back
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Leszek(Lechu) Marmon <l...@i...uj.edu.pl> wrote:
> "Andrzej" <l...@p...onet.pl> wrote:
>
> >
> >A sprawa nie jest wcale taka prosta !
>
> Gdyby byla to przepis nie stanowil by pilnie strzezonej tajemnicy.
>
> Po pierwsze mieso jest trzymane przez jakis czas w jakiejs zaprawie. IMHO
> takie bejcowanie. Bejca w tym wypadku jest to czysta chemia a skald
> substancji tez jest tajemnica.
Jeeli wierzyc www.topsecretreceipes.com ta zalewa to po prostu roztwor
glutaminianu sodu.
Trzeba pamietac, ze te wszystkie "tajne" przepisy sieci fast-food'ow nie
maja wcale na celu, by sprzedawany produkt byl smaczniejszy. Sluza one
tylko temu, by w setkach barow na calym swiecie utrzymac jednolity
standart, by np. Amerykanin wchodzac do KFC czy McDonalda w Warszawie
lub Tokyo wiedzial dokladnie czego sie spodziewac (nawet jezeli tu czy
tam jedzenie zostalo nieco dopasowane do lokalnego gustu).
Dlatego tez produkty sieci fast foodow sa wyprane z indywidualnego smaku
(o aromacie, czy apetycznym wygladzie nawet nie wspomne), a nad
wszystkim dominuje glajszachtujacy smak glutaminian.
Zreszta to co opisalem ma oczywiscie swoje zalety. Niejednokrotnie
bedac w krajach, w ktorych mialem trudnosci z dogadaniem sie, zwlaszcza
zas, gdy jako biedny stypendysta z KDLu nie smierdzialem groszem,
szedlem do McDonalda, wiedzac, ze tam z latwoscia dostane jedzenie,
ktore mnie nie zaskoczy, za przewidywalna cene.
Taktze teraz w Polsce, kiedy chce cos zjesc szybko i tanio, wole
niejednokrotnie pojsc do McDonalda zamiast jesc w rodzimych barach
podejrzne zurki z zieleniejaca kielbasa, tajemnicze pierogi, golabki,
ktore trzeba krajac nozem, twarde steki posypane wegeta etc. U
McDonalda przynajmniej wiem, co bede jadl, jak to bedzie smakowalo i, ze
nie pochoruje sie.
Tu i tam junk-food, tyle, ze u McDonalda bardziej cywilizowany.
Wladyslaw
|