Data: 2010-07-28 07:15:12
Temat: Re: KOLACJA
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c488e3a$0$2602$65785112@news.neostrada.pl...
> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
> mleka w proszku w jednym.
> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
> smakiem...
A co to ma wspolnego z Kartofelsalat?
Przepis - Niemiecka, tradycyjna Kartoffelsalat
Składniki
kartofle sałatkowe 1 kg(nie mączyste)
cebula pokrojona w drobną kostkę
ciepły bulion
olej albo oliwa
ocet
sól
pieprz
szczypiorek drobno pokrojony
Typowe dla niemieckiej sałatki kartoflanej jest, że i marynada i kartofle w
momencie łączenia, są ciepłe. Dopiero później, jak naciąga, to stygnie.
Z bulionu, oleju, octu i cebuli przygotować marynadę. Posolić, popieprzyć.
Kartofle ugotować w mundurach, obrać.
Ciepłe wkrajać do marynady w plasterkach albo w kostkę.
Posypać szczypiorkiem, wymieszać odstawić, żeby się przegryzło.
Inna szkoła powiada, że tylko tak i w tej kolejności:
kartofle po ugotowaniu tylko w plasterki kroić, posypać cebulą, posolić,
popieprzyć, dodać ocet, ciepły bulion - wymieszać, odstawić na godzinę.
Dodać olej, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
Jeszcze inna szkoła, której kolejność czynności jest obojętna, dodaje jescze
w drobną kostką pokrojony, przesmażony boczek wędzony (bekon) i nie wstydzi
się dodać świeżego majeranku albo lubczyku.
Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
Składniki:
a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
b.. 1 łyżeczka kminku
c.. 2 średnie cebule
d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
g.. 2 wiązki szczypiorku
h.. 5 - 6 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
i.. sól, pieprz
Ziemniaki gotować w łupinach z kminkiem przez około 25 - 30 minut. Cebule
pokroić w małą kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w
plasterki, a potem posypać cebulą.
Rosół zagotować z połową octu i od razu - gorącym polać ziemniaki. Całość
przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać i
zostawić na 30 minut. Ja po tym czasie odlałam zbyt dużą ilość rosołu.
Boczek podsmażyć na patelni, pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki.
Resztkę octu ubić z olejem na kremową masę, dodać połowę pokrojonego
szczypiorku i taką masą polać sałatkę. Resztką szczypiorku posypać sałatkę
przed podaniem.
Smacznego :-)
Kartoffelsalat
Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i moze zaskoczyc nawet
najwybredniejsze gusta... kartoffelsalat ma wiele odpowiednikow i jesli
spodoba wam sie salatka to postram sie zdobyc smaki z kazdego Landu ;)
Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakuja z kotletem, pieczenia..
1 kg ziemniakow
1 cebula
szczypiorek
4-5 srednie ogorki konserwowe
szklanke cieplego bulionu rosolowego
3 lyzki oliwy z oliwek
3 lyzki octu winnego
pieprz sol do smaku
ziemniaki ugotowac w mundurkach (niektorzy do gotowania dodaja kminek)
gdy sie ugotuja (nie moga byc rozgotowane) obrac i pokroic w
plasterki.
Pokroic drobno cebule i ogorek konserwowy i wszystko razem zmieszac z
ziemniakami...DELIKATNIE!!
cieply bulion rosolowy polaczyc z olejem, przyprawic sola i pieprzem
na sam koniec dodac ocet winny i zalac tym ziemniaki z cebula i ogorkiem
oraz dodac szczypiorek (wazne aby w chwili laczenia skladniki byly cieple)
Odlozyc na 30 minut aby sie aromat byl lepszy
Kartoffelsalat
Składniki
a.. 1 kg ziemniaków
b.. 20 dag cebuli
c.. 100 ml bulionu drobiowego
d.. 5 łyżek oliwy
e.. łyżka octu z białego wina
f.. łyżeczka musztardy
g.. sok z cytryny
h.. sól, pieprz
Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut, aż
będą lekko miękkie. Odcedzić, poczekać 5 minut, by nieco przestygły. Obrać
ze skóry i pokroić na plasterki. Cebule obrać i drobno posiekać.
Zagotować bulion z octem, musztardą i oliwą. Zdjąć z ognia, przyprawić solą
i pieprzem. Wlać sok z cytryny, dodać (najlepiej jeszcze ciepłe) ziemniaki,
wymieszać. Podawać do mięs i kiełbas.
Kartoffelsalat
(sałatka ziemniaczana)
Składniki:
a.. 1kg ziemniaków
b.. 50 g małych ogórków z octu
c.. 1 cebula drobno pokrojona
d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
e.. 2 łyżki oleju
f.. 3 łyżki octu jabłkowego
g.. ewentualnie pietruszka
h.. 1 łyżeczka majeranku
i.. sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do
bardzo zimnej wody na 5 minut.
Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej
i sparzonej cebuli, oleju, octu; dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.
Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna
bardzo lekko schodzić) i równo krojąc dodawać do marynaty. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Ogórki pokroić drobno, dodać do sałaty. Całość wymieszać.
Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań
mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki,
mamy wówczas szybki obiad.
Smacznego
5 przepisow z 5 stron. NIgdzie nie ma nic o smietanie ani majonezie...
|