Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KOLACJA Re: KOLACJA

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: KOLACJA

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-07-28 07:15:12
Temat: Re: KOLACJA
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c488e3a$0$2602$65785112@news.neostrada.pl...
> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
> mleka w proszku w jednym.
> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
> smakiem...

A co to ma wspolnego z Kartofelsalat?

Przepis - Niemiecka, tradycyjna Kartoffelsalat
Składniki
kartofle sałatkowe 1 kg(nie mączyste)
cebula pokrojona w drobną kostkę
ciepły bulion
olej albo oliwa
ocet
sól
pieprz
szczypiorek drobno pokrojony

Typowe dla niemieckiej sałatki kartoflanej jest, że i marynada i kartofle w
momencie łączenia, są ciepłe. Dopiero później, jak naciąga, to stygnie.

Z bulionu, oleju, octu i cebuli przygotować marynadę. Posolić, popieprzyć.
Kartofle ugotować w mundurach, obrać.
Ciepłe wkrajać do marynady w plasterkach albo w kostkę.
Posypać szczypiorkiem, wymieszać odstawić, żeby się przegryzło.

Inna szkoła powiada, że tylko tak i w tej kolejności:
kartofle po ugotowaniu tylko w plasterki kroić, posypać cebulą, posolić,
popieprzyć, dodać ocet, ciepły bulion - wymieszać, odstawić na godzinę.
Dodać olej, wymieszać, posypać szczypiorkiem.

Jeszcze inna szkoła, której kolejność czynności jest obojętna, dodaje jescze
w drobną kostką pokrojony, przesmażony boczek wędzony (bekon) i nie wstydzi
się dodać świeżego majeranku albo lubczyku.

Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
Składniki:

a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
b.. 1 łyżeczka kminku
c.. 2 średnie cebule
d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
g.. 2 wiązki szczypiorku
h.. 5 - 6 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
i.. sól, pieprz
Ziemniaki gotować w łupinach z kminkiem przez około 25 - 30 minut. Cebule
pokroić w małą kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w
plasterki, a potem posypać cebulą.

Rosół zagotować z połową octu i od razu - gorącym polać ziemniaki. Całość
przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać i
zostawić na 30 minut. Ja po tym czasie odlałam zbyt dużą ilość rosołu.
Boczek podsmażyć na patelni, pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki.

Resztkę octu ubić z olejem na kremową masę, dodać połowę pokrojonego
szczypiorku i taką masą polać sałatkę. Resztką szczypiorku posypać sałatkę
przed podaniem.

Smacznego :-)

Kartoffelsalat

Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i moze zaskoczyc nawet
najwybredniejsze gusta... kartoffelsalat ma wiele odpowiednikow i jesli
spodoba wam sie salatka to postram sie zdobyc smaki z kazdego Landu ;)

Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakuja z kotletem, pieczenia..

1 kg ziemniakow

1 cebula

szczypiorek

4-5 srednie ogorki konserwowe

szklanke cieplego bulionu rosolowego

3 lyzki oliwy z oliwek

3 lyzki octu winnego

pieprz sol do smaku



ziemniaki ugotowac w mundurkach (niektorzy do gotowania dodaja kminek)

gdy sie ugotuja (nie moga byc rozgotowane) obrac i pokroic w
plasterki.

Pokroic drobno cebule i ogorek konserwowy i wszystko razem zmieszac z
ziemniakami...DELIKATNIE!!

cieply bulion rosolowy polaczyc z olejem, przyprawic sola i pieprzem
na sam koniec dodac ocet winny i zalac tym ziemniaki z cebula i ogorkiem
oraz dodac szczypiorek (wazne aby w chwili laczenia skladniki byly cieple)

Odlozyc na 30 minut aby sie aromat byl lepszy





Kartoffelsalat
Składniki
a.. 1 kg ziemniaków
b.. 20 dag cebuli
c.. 100 ml bulionu drobiowego
d.. 5 łyżek oliwy
e.. łyżka octu z białego wina
f.. łyżeczka musztardy
g.. sok z cytryny
h.. sól, pieprz
Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut, aż
będą lekko miękkie. Odcedzić, poczekać 5 minut, by nieco przestygły. Obrać
ze skóry i pokroić na plasterki. Cebule obrać i drobno posiekać.

Zagotować bulion z octem, musztardą i oliwą. Zdjąć z ognia, przyprawić solą
i pieprzem. Wlać sok z cytryny, dodać (najlepiej jeszcze ciepłe) ziemniaki,
wymieszać. Podawać do mięs i kiełbas.



Kartoffelsalat
(sałatka ziemniaczana)
Składniki:
a.. 1kg ziemniaków
b.. 50 g małych ogórków z octu
c.. 1 cebula drobno pokrojona
d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
e.. 2 łyżki oleju
f.. 3 łyżki octu jabłkowego
g.. ewentualnie pietruszka
h.. 1 łyżeczka majeranku
i.. sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do
bardzo zimnej wody na 5 minut.

Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej
i sparzonej cebuli, oleju, octu; dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.

Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna
bardzo lekko schodzić) i równo krojąc dodawać do marynaty. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Ogórki pokroić drobno, dodać do sałaty. Całość wymieszać.

Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań
mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki,
mamy wówczas szybki obiad.

Smacznego


5 przepisow z 5 stron. NIgdzie nie ma nic o smietanie ani majonezie...


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.07 flower
28.07 Ikselka
28.07 Panslavista
28.07 Misiek
28.07 zenek
28.07 zenek
28.07 medea
28.07 zenek
28.07 Ikselka
28.07 zenek
28.07 medea
28.07 zenek
29.07 Misiek
29.07 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem