Data: 2002-10-10 08:39:33
Temat: Re: KOLACJA WE DWOJE - świece, wino
Od: "Umberto" <o...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
No i to lubie. Konkrety.....
Opowiem jak zrobię . Najpierw wypróbuje na sobie czy wogóle mi wyjdzie .
:O))))
pozdr
umb
Użytkownik "Igor" <i...@n...katowice.pl> napisał w wiadomości
news:ao112f$eii$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> WItam, jak widzę niewiele osób podało ci konkretne przepisy, zatem powiem
ci
> o 2 daniach które ja przygoowałem ostatnio dla mojej lubej, aby ująć ją
moim
> wdziękiem (tym kulinarnym). Danie nr1 to udka kurczaka w sosie grzybowym z
> dodatkiem wina i śmietany.
> Potzrebne bedą (w zależności ile zjecie) ja wziałem 8 udek z kurczaka (bez
> podudzi, czyli same maczugi), 0,5 kg podgrzybków (mogą byś inne grzyby
byle
> nie pieczarki, bo to trąci codziennościa). Sezon na grzyby trwa, więc są
one
> tanie. Oprócz tego jakieś 150-200 ml śmietany słodkiej 18% , ale 12% też
> może być, następnie zielona pietruszka, 2 cebule, sałata (np.
strzępiasta),
> jakaś przyprawa - może być do kurczaka, ale możesz też sam coś
wykombinować
> , np. trochę pieprzu, soli, papryki słodkiej, i ostrej, trochę czosnku.
Jak
> uważasz. Warto mieć też wino białe wytrawne lub półwytrawne (najlepiej
> sophia). Nie ma sensu kupować do kuchni droższego, bo lepiej nim popić
> kolację :))).
> I teraz jak już wszystko masz to myjesz udka i osuszasz ręczniczkiem, na
> gazie w rondlu rozgrzewasz olej kładziesz udka i je rumienisz, u mnie to
> trwalo jakieś 10 minut, następnie dodajesz grzyby (najlepiej żeby były
małe
> albo najwyżej przekrojone na pół, bo potem ładniej to wygląda na talerzu)
i
> cebule posiekaną w kostkę smażysz to 5-10 minut i dodajesz śmietanę i
> przyprawy(z wyjątkiem zielonej pietruszki), zamieszaj i dodaj wino jakieś
> 100 ml (pół szklanki na oko) i duś na niewielkim ogniu około 30 minut.
> Sprawdź czy mieso i grzyby są miekkie. Jak są, to na talerzu ułuż ze 2
> listki sałaty na to 2-3 udka z potrawy którą właśnie ugotowałeś:) polej
> gęsto sosem o posym posiekaną zieloną pietruszką. Gotowe. Warto podąć to z
> cieplutkim chlebkiem, lub po prostu z bagietką.
>
> Przepis nr 2 Bakłażany zapiekane z pomidorami mozarellą salami i cosnkiem.
>
> Potrzebne będą 2 średnie bakłażany ( po jednym na głowę), kilkanaście
> plasterków salami, 3-4 pomidory 2-3 ząbki czosnku, trochę oliwy lub oleju
(w
> zależności co masz) i około 250 g sera mozarella w kawałku, zielona
> pietruszka.
> Bakłażany myjesz, nacinasz wzdłuż , czyli od szypułki na kórej tzryma się
na
> krzaczku do dołu, ale nie na plasterki tylko gdzieś od około 3-4 cm
poniżej
> szypułki. Plastry około 1 cm. Chodzi o to żeby górna część bakłażana
> tzrymała razem te plastry (tak jak mop do mycia podług tzryma sznurki :).
> Solisz bakłązany dajesz na sito i po 15 minutach płuczesz i osuszasz. W
> sumie ostatnio ten etap pominąłem i też wyszło dobre :). Na naczynie
> żaroodporne wylej trochę oleju lub oliwy o połóż bakłażan (tak w sumie to
> chyba będziesz potrzebował 2 naczyń bo na kazdym zmieści się chyba tylko 1
> rozłożony bakłażan). Jak nie masz naczyć to może być to jakaś blach byle
> była wysoka. Teraz w przerwy między plastrami bakłażana (rozłóż go trochę
> jak talię kart) wkładasz na przemian plasterek pomidora, plasterek
mozarelli
> i plasterek salami i tak w każdą pzrerwę między plastrami, tylko kładź w
> zdłuż całego plasterka (nie tylko po jednym plasterku z każdego :).
Czosnek
> pokrój w plasterki i też powkłądaj w przerwy (jak nie lubicie czosnku, to
> może być bez). Przykryj naczynie, albo blachę nakryj folią aluminiową i
> wstaw na 200 C do piekarnika na około 50 minut. Po około 40 minutach
zobacz
> jak to wygląda. Możesz na ostatnie 10-15 minut zdjąć folię, to potrawa
> ładnie ci się spiecze. Wykładasz bakłażana ostroznie na tależ i posybujesz
> pietruszką. Gotowe. UWAGA. na pewno zauważyłeś że w przepisie nie ma
żadnych
> przyprw ( oprócz czosnku) nawet soli.
> Jest tak dlatego że cały smak daje słone salami i pomidor. Nie musisz
zatem
> niczym tego doprawiać.
> Mam nadzieję, że trochę poskutkowało. Przepisy są sprawdzone i u mnie
> zadziałały pomimo 9 lat znajomości z moją narzeczoną. POzdrawiam i życzę
> miłej kolacji z winem i... miłej nocy :)
>
> --
> Pozdrawiam
> Igor GG 1923569
> Użytkownik "Umberto" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:anv610$b9n$1@news.tpi.pl...
> > Witam grupowiczów.
> >
> > i od razu zadaje pytanie. Jak myslicie, albo jakie macie doświadczenie
> Jakie
> > danie zaserwować kobiecie, którą zaprasza się na kolacje we dwoje, przy
> > świecach i winie?? Mile widziane konkretne przepisy :O)
> > Pytanie kieruje do grupowiczów i do grupowiczek :O)
> > Co Wy - Grupowiczki lubicie w takich chwilach ?? (wiem rzecz gustu i
> > upodobań)
> > Z góry dziękuje i przpraszam jesli taki temat był poruszany
> >
> >
> > pozdrawiam
> > umberto
> >
> >
> >
>
>
|