Data: 2007-11-30 13:31:29
Temat: Re: KWAS CHLEBOWY
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zostało mi trochę chleba razowego, pokroiłem na kromki i
zarumieniłem w piekarniku. Postawiłem 10 litrów wody na ogniu i
zagotowałem ten chleb, gdy wywar ostygł do około 20°C dodałem pół
paczki świeżych drożdży o około 0,5kg cukru,,,
Coś nie tak. Po co to gotowanie chleba? Przecież właśnie dlatego do
kwasu używa się chleba nie z drożdżami a na zakwasie, żeby fermentacja
szła od chleba. Na chlebie z drożdżami kwas nie wyjdzie, co sam na sobie
sprawdziłem, nie wiedząc, w czym jest myk. A na chlebie zagotowanym tym
bardziej. I ta ilość drożdży?!!
Zrobiłeś jakiś podpiwek, czy inną berbeluchę, może i dobrą, ale nie kwas...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|