Data: 2007-11-30 15:37:27
Temat: Re: KWAS CHLEBOWY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:fip3bg$nph$1@news.dialog.net.pl...
> Zostało mi trochę chleba razowego, pokroiłem na kromki i
> zarumieniłem w piekarniku. Postawiłem 10 litrów wody na ogniu i
> zagotowałem ten chleb, gdy wywar ostygł do około 20°C dodałem pół
> paczki świeżych drożdży o około 0,5kg cukru,,,
>
>
> Coś nie tak. Po co to gotowanie chleba?
Właśnie - pomyliłeś fermentacje mlekowo - akoholową (zakwas na chleb) z
alkoholową (wino, piwo). Jabłecznik, gruszecznik, kwasy chlebowe, także z
dodatkiem miodu i ziół, kwasy owocowe, oraz podpiwek należą do tej drugiej
grupy - o zawartości alkoholu od 2 do 6%. Oraz dużej zawartości CO2.
|