Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "GreGG" <gregg@_removeme_student.uci.agh.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kaczka
Date: Mon, 30 Dec 2002 23:14:02 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <auqgk3$ero$1@news.tpi.pl>
References: <auqc6d$gm2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi203.krakow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1041286595 15224 217.97.123.203 (30 Dec 2002 22:16:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Dec 2002 22:16:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140106
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:auqc6d$gm2$1@news.tpi.pl...
> :)
> Sluchajcie bo mam klopot i oczekuje pomocy ;-)
> Otoz tesciowa dzis w kuchni dala mi dwie kaczki z tekstem - 'dziecko
> masz tu dwie kaczki, u nas zawsze sie je kaczki pieczone na Nowy Rok
ale
> nie mam czasu ich zrobic, Ty umiesz gotowac to cos wykombinujesz'.
> Problem tkwi w tym ze ja kaczki nigdy w gebie nie mialam i nie wiem
jak
> to mieso nawet smakuje wiec za nic nie wiem jakie przyprawy uzyc, czy
to
> zamaryznowac, natrzec, nadziac? Piec, gotowac, dac zywcem ;-)?
> Maz mowi ze gotowanej nie chce tylko pieczona - macie jakis nietrudny
i
> szybki przepic na te kake? Chcialabym jutro gdzies wyskoczyc a nie
> siedziec z kaczkami ;-)
> Z gory dzieki :)
> --
> ===========================
> / walkie-talkie! GG:411958 \
> / w...@w...net.pl \
> / \
> / Nawet ząb bywa wstawiony! \
> ===========================
>
Nic prostszego
Parze kaczke wrzaca woda i po chwili wycieram
nacieram pasta z przypraw czyli:
czosnek sol pieprz majeranek ( odrobina) tymianek oliwa toto powinno
miec gestosc przecieru i zawijam w folie na 1-2 dni i do lodowki
Przed pieczeniem plucze wkladam do srodka (na 2 kg miesa) 1 duze jablko
posiekane i 1/4 pomaranczy i 2 galazki tymianku piekarnik nastawiam na
180 stopni i pieke 30 min na kazde 50 dkg miesa a przed wsadzeniem do
pieca polewam oliwa
Niestety kaczka dlugo sie piecze ale jest tego warta.
Pozdrawiam,
Agata
|