Data: 2002-12-30 22:14:02
Temat: Re: Kaczka
Od: "GreGG" <gregg@_removeme_student.uci.agh.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:auqc6d$gm2$1@news.tpi.pl...
> :)
> Sluchajcie bo mam klopot i oczekuje pomocy ;-)
> Otoz tesciowa dzis w kuchni dala mi dwie kaczki z tekstem - 'dziecko
> masz tu dwie kaczki, u nas zawsze sie je kaczki pieczone na Nowy Rok
ale
> nie mam czasu ich zrobic, Ty umiesz gotowac to cos wykombinujesz'.
> Problem tkwi w tym ze ja kaczki nigdy w gebie nie mialam i nie wiem
jak
> to mieso nawet smakuje wiec za nic nie wiem jakie przyprawy uzyc, czy
to
> zamaryznowac, natrzec, nadziac? Piec, gotowac, dac zywcem ;-)?
> Maz mowi ze gotowanej nie chce tylko pieczona - macie jakis nietrudny
i
> szybki przepic na te kake? Chcialabym jutro gdzies wyskoczyc a nie
> siedziec z kaczkami ;-)
> Z gory dzieki :)
> --
> ===========================
> / walkie-talkie! GG:411958 \
> / w...@w...net.pl \
> / \
> / Nawet ząb bywa wstawiony! \
> ===========================
>
Nic prostszego
Parze kaczke wrzaca woda i po chwili wycieram
nacieram pasta z przypraw czyli:
czosnek sol pieprz majeranek ( odrobina) tymianek oliwa toto powinno
miec gestosc przecieru i zawijam w folie na 1-2 dni i do lodowki
Przed pieczeniem plucze wkladam do srodka (na 2 kg miesa) 1 duze jablko
posiekane i 1/4 pomaranczy i 2 galazki tymianku piekarnik nastawiam na
180 stopni i pieke 30 min na kazde 50 dkg miesa a przed wsadzeniem do
pieca polewam oliwa
Niestety kaczka dlugo sie piecze ale jest tego warta.
Pozdrawiam,
Agata
|