Data: 2011-12-23 19:30:15
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-12-23 17:42, Stalker pisze:
>
> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami
Oczyszczona i nasoloną kaczkę dusić na maśle z cebulką, podlewając
smakiem z ugotowanych osobno suchych grzybów. Gdy kaczka już miękka,
potranżerować*) ją, sos zaprawić ćwierć litrem kwaśniej śmietany
rozbitej z łyżką mąki, przecedzić, a wrzuciwszy do niego posztakowane
grzybki, włożyć kaczkę i poddusić jeszcze z kwadrans. Oddzielnie
ugotować na rosole i dobrej łyżce masła, aby była tłusta, pół funta
kaszy perłowej, wyprażyć ją w piecu na sypko i wydając, ułożyć kaczkę w
środku, a naokoło zrobić rant z kaszy i oblać sosem.
> i duszoną z oliwkami
Oczyszczona dużą kaczkę posolić i dusić w rondlu, położywszy pod spód
kilka plasterków młodej słoniny, kilkanaście szalotek, parę ziarnek
pieprzu i dwa bobkowe liście. Gdy kaczka się obrumieni, podlewać ją
potrochu szklaną wina i szklanką buljonu, a gdy już prawie miękka,
potranżerować, sos zaprawić pół łyżka maki, włożyć ćwierć litra
ugotowanych oliwek i poddusiwszy jeszcze kwadrans, wydać oblaną sosem.
Przepisy w wersji i pisowni w oryginalnej. Oliwki proponuję dać te
największe, wymoczywszy je wcześniej nieco, by nie była całość zbyt
słona, a kaczkę posolić mniej, niż normalnie. Oczywiście oliwek ze
słoika nie gotujemy.
_______
*)Dla współczesnych: tranżerowanie to dzielenie na kawałki pieczonego w
całości drobiu lub krojenie na kawałki lub plastry pieczonych mięs.
--
bbjk
|