Data: 2011-12-23 19:11:44
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepis
Od: "C...@w...pl" <C...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 23 Gru, 17:42, Stalker <t...@i...pl> wrote:
> W dniu 2011-12-23 09:04, Bbjk pisze:
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> > W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>
> >> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> >> z tym zrobić.
>
> > Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
> > 1. Kaczka faszerowana po francusku,
> > 2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
> > 3. Kaczka duszona z oliwkami,
> > 4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
> > 5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
> > 6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
> > Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
> > Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
> > grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, "na dziko" (też dobra,
> > korzenna), "a la Jardiniere" i "rulada" z kaczek. A także na zimno "a la
> > Jockey Club". Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
> > oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.
>
> A rzuć dobra kobieto tą kaczką z grzybami i duszoną z oliwkami
>
> Stalker, rozumiem, że kaczka nie musi być dzika, taka oswojona też może być?
kaczke trzeba piec na 160 stopni przez 45 minut (bez rekawa) pookolo
25-30 min otworzyc piec i tłuszczem ktury sie wytopił za nie podlewac
kaczuche a najlepiej to tłuszczyk (nie cały ) odłać do miseczki i
dodac do niego miodku oraz masełka (tylko te produkty muszabyc
naturalne bo nic ze smaku jak beda sztuczne) i podłewac co jakis czas
kaczuche az jej skura będzie zlocisto -rumiama i zs=apach będzie
przekosmiczny zawsze można przedłużyc czas pieczenia jeżeli skorka
jest za blada i warto pamietać żeby wtedy zmniejszys termoobieg i
nieznacznie teperature ,aby kaczka i jej skurka sie nie uipekła za
bardzo Podawac w porcjach z żurawiną Zyczę pycholandi w ustach
|