Data: 2002-03-21 08:11:21
Temat: Re: Kaczka w pomarańczach
Od: Pawel Hadam <P...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Uwielbiam drob jedynak wykonanie kaczki w pomaranczach przekracza moje
> wyobrazenia.
> Mam na mysli techniczne wykonanie.
> Chcialabym prosic o dokladne wskazowki jak, ile w jakiej temperaturze,
> ogolniki niemile widziane.
Ja znam "Kaczke w pomaranczasz dla emerytow". Idzie to jak ponizej:
Kasze (jaglana, gryczana, dowolna) gotujemy na osolonej wodzie, tak
dlugo az stanie bardzo miekka, papkowata i woda prawie odparuje. Tak
zeby toto przypominalo gesta mase. Z tej masy formujemy kulki (wiec masa
musi byc na tyle gesta), nastepnie je splaszczamy w 'niby-kotleciki',
ktore nastepnie obtaczamy w tartej bulce. Tak aby na wierzchu byly
suche, a nie morke od kaszy.
Owe kotleciki obsmazamy na patelni, na oleju albo smalcu. Zaraz po
usmazeniu podajemy miedzy dwoma kromkami chleba.
Smacznego :)
Pawel
|