From: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <k...@k...net> <4...@n...home.net.pl>
<z...@k...net>
Subject: Re: Kamień do wypieku pizzy
Date: Tue, 23 Nov 2010 11:01:43 +0100
Lines: 40
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
NNTP-Posting-Host: 188.146.210.42
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1290506535 188.146.210.42 (23 Nov 2010 11:02:15 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: KOPLAN
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331652
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:zk7oi7pcy151.dlg@kapselek.net...
> Tue, 23 Nov 2010 10:01:37 +0100, MONI|<A napisał(a):
>
>> Pizza upieczona na płaskim talerzu ceramiczny nieszkliwionym z kamionki
>> lub
>> z masy szamotowej - osiągniesz taki sam efekt.
>
> A kamionka to nie jest zbyt gładka? Bo szamot to kojarzę, że porowaty i
> wodę wchłonie, a kamionka chyba nie?
jak na szybko ocenić czy ceamika jest nasiąkliwa/ jest porowata:
czubkiem języka delikatnie dotykasz powierzchni ceramicznej, spróbuj
od razu zauważysz różnicę między porcelaną, kamionką a szamotem :-)
>> W poszukiwaniu ciekawych doznań możesz skusić sie też na upieczenie
>> pizzy w
>> szamotowej lub kamionkowej doniczce niezdobionej ;-), efekt ten sam.
>
> Ciekawa opcja, ale to chyba musiałaby być doniczka na jakąś palmę, żeby
> dno
> było dostatecznie duże... a to znów rodzi problem z możliwością
> zmieszczenia tego naczynia w piekarniku (wysokość)... ;)
>
nie koniecznie na palmę są takie balkonowe, albo do bonzai nieszkliwione
płaskie szerokie :-)
Pozdrawiam
Monika
|