Data: 2010-11-23 10:01:43
Temat: Re: Kamień do wypieku pizzy
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:zk7oi7pcy151.dlg@kapselek.net...
> Tue, 23 Nov 2010 10:01:37 +0100, MONI|<A napisał(a):
>
>> Pizza upieczona na płaskim talerzu ceramiczny nieszkliwionym z kamionki
>> lub
>> z masy szamotowej - osiągniesz taki sam efekt.
>
> A kamionka to nie jest zbyt gładka? Bo szamot to kojarzę, że porowaty i
> wodę wchłonie, a kamionka chyba nie?
jak na szybko ocenić czy ceamika jest nasiąkliwa/ jest porowata:
czubkiem języka delikatnie dotykasz powierzchni ceramicznej, spróbuj
od razu zauważysz różnicę między porcelaną, kamionką a szamotem :-)
>> W poszukiwaniu ciekawych doznań możesz skusić sie też na upieczenie
>> pizzy w
>> szamotowej lub kamionkowej doniczce niezdobionej ;-), efekt ten sam.
>
> Ciekawa opcja, ale to chyba musiałaby być doniczka na jakąś palmę, żeby
> dno
> było dostatecznie duże... a to znów rodzi problem z możliwością
> zmieszczenia tego naczynia w piekarniku (wysokość)... ;)
>
nie koniecznie na palmę są takie balkonowe, albo do bonzai nieszkliwione
płaskie szerokie :-)
Pozdrawiam
Monika
|