Data: 2002-01-23 11:38:23
Temat: Re: Karkówka
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mogę prosić o jakieś przepisy na karkówkę. Mam ładny kawałek w lodówce i nie
> wiem co z nią zdrobić.
>
> Simon
>
>
Cześc,
Karkówka podawana na zimno:
1,5 kg karkówki, oliwa z oliwek, czosnek, pieprz, sól, sok z
cytryny, zioła prowansalskie, wegeta.
Karkówkę posolić, popieprzyć, wycisnąć trzy ząbki czsonku i natrzeć
sokiem, posypać ziołami prowansalskimi i wegetą, polać oliwą z oliwek (około
pół szklanki) i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odłożyć w garnku do lodówki na
około 24 godziny. Następnie ciasno owiązać sznurkiem lub nitką i włożyć do
rękawa foliowego, wlać cały sok - marynatę. Piec około 1,5 godziny w
temperaturze 150 - 180oC. Podawać na zimno w plasterkach, świetna z musztardą
(wersja preferowana przz mojego męża) i z boróweczkami (ja wolę).
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|