Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Karmel Re: Karmel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Karmel

« poprzedni post
Data: 2014-11-09 19:24:13
Temat: Re: Karmel
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Pan Dariusz K Ładziak napisał:

>>>> Jak cukier może się scukrzyć?! Karmelizacja, to odwodnienie cukru.
>>>> Więc co tam robi to ćwierć szklanki wody na początku?
>>>
>>> To samo co trochę wody na dnie garnka przy wytapianiu smalcu - ułatwia
>>> początkowy transport ciepła do czasu ujednolicenia masy. Bez tej wody
>>> zanim stopił byś cukier na wierzchu garnka to ten przy dnie byś zwęglił.
>>
>> Byś... Bym... Jakie znowu "bym"?! Nie dodaję wody i nie zwęglam!
>>
>>> W dalszym procesie woda ulega odparowaniu i cukier się karmelizuje
>>> - scukrzenie jest niewątpliwym objawem zbyt niskiej temperatury.
>>
>> O co chodzi w tym "scukrzeniu cukru", to ja wciąż nie rozumiem.
>
> Scukrzenie syropu cukrowego - jego ponowna krystalizacja. Za mokre było,
> żeby przejść w fazę przechłodzoną (zeszklić się), odparował do granicy
> krystalizacji w danej temperaturze (też za niskiej) i krystalizować
> zaczęło. Sztuka produkcji karmelu na tym właśnie polega żeby doprowadzić
> płynną masę do stanu w którym raczej przechłodzeniu ulegnie niż zacznie
> krystalizować.

"Sztuka produkcji" -- dobrze powiedziane. Bo to są wciąż zalecenia właściwe
dla produkcji karmelu w ilościach najmniej szklankowych. Sama fabrykacja
nasyconego (?) roztworu cukru trochę musi potrwać. Zanim kryształki się we
wodzie rozpuszczą, musi sporo wody upłynąć.

Ja sobie nawet dzisiaj zrobiłem trochę karmelu do sosu -- łyżeczka cukru
na białej ceramicznej patelni migiem przeobraziła się w miodową ciecz.
Potem trochę wrzątku z czajnika nieco ją *ochłodziło* i zamieniło w pewien
rodzaj landrynki. Ale tylko na chwilę, bo ta szybko rozpuściła się wśród
bulgotania. I już miałem karmel gotów do wlania w sos.

Jarek

--
Cukierki dla panienki mam!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem