Data: 2015-01-06 11:31:49
Temat: Re: Karp po Żydowsku
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 01.01.2015 um 23:04 schrieb XL:
> Dnia Thu, 1 Jan 2015 13:10:27 +0100, Stefan napisał(a):
>
>> Użytkownik napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:69590921-7bf6-4ed9-a6f2-d98522188885@go
oglegroups.com...
>>
>>
>> Aha !! Można też zakombinować z rodzynkami i wędzonymi śliwkami.
>>
>> *************************************
>> Ja preferowałem właśnie rodzynki (uprzednio namoczone w koszernej śliwowicji
>> :) ) oraz świeżo sparzone i drobno pokrajane migdały...
>> noworocznie pozdrawiam
>> Stefan
>
> Nie wiem, co to niby za karp "po Żydowsku", bo to tradycyjny przepis kuchni
> staropolskiej na karpia faszerowanego. Natomiast podziwu godne (he he) jest
> to nabożne pisanie przymiotnika "żydowsku" z dużej litery :-D
O tyle po żydowsku, że jest to przepis na gefillte fisz, potrawa jak
najbardziej żydowska, gdyż opisana już w 14 wieku przez francuskiego
rabina. Przeszła do kuchni staropolskiej w 16/17 wieku. Z karpiem po
żydowsku ma tylko rybę wspólną ;-)
Waldek
|