Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kartoffelsalat
Date: Sat, 30 Apr 2005 20:26:47 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 64
Sender: w...@o...pl@80.72.34.43
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <d4v8mr$je0$1@nemesis.news.tpi.pl> <d4vu5v$pna$1@news01.versatel.de>
<w...@n...onet.pl>
<d50hit$olo$02$8@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1114885641 27307 80.72.34.43 (30 Apr 2005 18:27:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Apr 2005 18:27:21 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238640
Ukryj nagłówki
In article <d50hit$olo$02$8@news.t-online.com>,
Waldemar Krzok <w...@t...de> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> > In article <d4vu5v$pna$1@news01.versatel.de>, "I.P." <i...@g...de>
> > wrote:
> >
> >
> >>"Madzik" <m...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
> >>news:d4v8mr$je0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >>
> >>>do Kartoffelsalat nalezy dodac ogorkow kiszonych czy konserwowych? a moze
> >>>macie jeszcze cos do tego?(oczywiscie procz ziemniakow, majonezu i kwasnej
> >>>smietany)
> >>
> >>Daje kiszone..Najpierw skrapiam cytryna drobno pokrojona cebule.Po 15 min
> >>wkrajam kiszone ogorki i w kostke(taka sredniej wielkosci)pokrojone
> >>ziemniaki.Te gotuje w mundurkach pare godz. przed zrobieniem satay, aby
> >>potem sie nie rozpadaly.Wszystko delikatnie wymieszac z majonezem(lub czyms
> >>lzejszym niz majonez), oczywiscie posolic i popieprzyc do smaku.To taka
> >>podstawowa wersja Kartoffelsalat, te podaje z kielbasa na goraco. Sa
> >>jeszcze
> >>inne wersje np. sledziowa itd.
> >>Ilona
> >
> >
> > Podstawowa wersja Kartoffelsalat wg. książki Bernharda Kaisera "Das
> > goldene Kochbuch".
> >
> > 500 g kartofli, gatunku takiego, by były jędrne po ugotowaniu
> > pół szklanki gorącej wody, wody z octem, z białym winem lub bulionu
> > 4 łyżki octu winnego
> > 4 łyżki oleju
> > sól, pieprz, cukier
> > ewentualnie jedna mała posiekana cebula
> >
> > Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy, krajemy na dość grube palsterki.
> > Póki ciepłe dodajemy do nich gorąceej wody i octu. Doprawiamy pieprzem,
> > solą i szczyptą cukru, następnie olejem i według upodobania dodajemy
> > cebulę, jednak z cebuli można zrezygnować. Zamiast wody można użyć wody
> > z octem, winem lub bulionu.
> >
> > Taką lun podobną, bardzo prostą sałątkę dostajemy zwykle w Niemczech gdy
> > zamówimy Kartoffelsalat.
>
> taką lub podobną dostaniesz w Bawarii lub Austrii
Jedyne kraje niemieckie, gdzie mają dobrą kuchnię. ;-)
> gdy o to poprosisz.
Oczywiście. Jak nie poproszę, to nie dostanę.
Zeszłego roku w Landshut miałem ogromną ochotę na proste, lokalne
jedzenie i Kartoffelsalat. Niestety znajdowałem tylko włoskie, greckie,
chińskie i różne takie restauracje. W końcu znalazłem restaurację z
lokalnym jedzeniem, bardzo dobrą, ale też snobującą się na "wyższy
poziom" i Kartoffelsalat nie było. Dopiero następnego dnia. Gdzie? W
"Nordsee". ;-)
> Przepisów na to jest mnóstwo.
A, to wiem. Jednak ja chciałem podać przepis podstawowy.
Władysław
|