Data: 2005-04-30 18:08:17
Temat: Re: Kartoffelsalat
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In article <d4vu5v$pna$1@news01.versatel.de>, "I.P." <i...@g...de>
> wrote:
>
>
>>"Madzik" <m...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
>>news:d4v8mr$je0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>do Kartoffelsalat nalezy dodac ogorkow kiszonych czy konserwowych? a moze
>>>macie jeszcze cos do tego?(oczywiscie procz ziemniakow, majonezu i kwasnej
>>>smietany)
>>
>>Daje kiszone..Najpierw skrapiam cytryna drobno pokrojona cebule.Po 15 min
>>wkrajam kiszone ogorki i w kostke(taka sredniej wielkosci)pokrojone
>>ziemniaki.Te gotuje w mundurkach pare godz. przed zrobieniem satay, aby
>>potem sie nie rozpadaly.Wszystko delikatnie wymieszac z majonezem(lub czyms
>>lzejszym niz majonez), oczywiscie posolic i popieprzyc do smaku.To taka
>>podstawowa wersja Kartoffelsalat, te podaje z kielbasa na goraco. Sa jeszcze
>>inne wersje np. sledziowa itd.
>>Ilona
>
>
> Podstawowa wersja Kartoffelsalat wg. książki Bernharda Kaisera "Das
> goldene Kochbuch".
>
> 500 g kartofli, gatunku takiego, by były jędrne po ugotowaniu
> pół szklanki gorącej wody, wody z octem, z białym winem lub bulionu
> 4 łyżki octu winnego
> 4 łyżki oleju
> sól, pieprz, cukier
> ewentualnie jedna mała posiekana cebula
>
> Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy, krajemy na dość grube palsterki.
> Póki ciepłe dodajemy do nich gorąceej wody i octu. Doprawiamy pieprzem,
> solą i szczyptą cukru, następnie olejem i według upodobania dodajemy
> cebulę, jednak z cebuli można zrezygnować. Zamiast wody można użyć wody
> z octem, winem lub bulionu.
>
> Taką lun podobną, bardzo prostą sałątkę dostajemy zwykle w Niemczech gdy
> zamówimy Kartoffelsalat.
taką lub podobną dostaniesz w Bawarii lub Austrii gdy o to poprosisz.
Przepisów na to jest mnóstwo. Z ogórkami i bez. Jak ogórki, to na ogół
konserwowe, bo kiszone są bardzo popularne tylko we wschodnich landach.
Kiedyś była strona www.kartoffelsalat.de, z sałatkami, teraz jest jakieś
świństwo ...
Waldek
|