Data: 2005-04-30 12:51:05
Temat: Re: Kartoffelsalat
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <d4vu5v$pna$1@news01.versatel.de>, "I.P." <i...@g...de>
wrote:
> "Madzik" <m...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:d4v8mr$je0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > do Kartoffelsalat nalezy dodac ogorkow kiszonych czy konserwowych? a moze
> > macie jeszcze cos do tego?(oczywiscie procz ziemniakow, majonezu i kwasnej
> > smietany)
> Daje kiszone..Najpierw skrapiam cytryna drobno pokrojona cebule.Po 15 min
> wkrajam kiszone ogorki i w kostke(taka sredniej wielkosci)pokrojone
> ziemniaki.Te gotuje w mundurkach pare godz. przed zrobieniem satay, aby
> potem sie nie rozpadaly.Wszystko delikatnie wymieszac z majonezem(lub czyms
> lzejszym niz majonez), oczywiscie posolic i popieprzyc do smaku.To taka
> podstawowa wersja Kartoffelsalat, te podaje z kielbasa na goraco. Sa jeszcze
> inne wersje np. sledziowa itd.
> Ilona
Podstawowa wersja Kartoffelsalat wg. książki Bernharda Kaisera "Das
goldene Kochbuch".
500 g kartofli, gatunku takiego, by były jędrne po ugotowaniu
pół szklanki gorącej wody, wody z octem, z białym winem lub bulionu
4 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier
ewentualnie jedna mała posiekana cebula
Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy, krajemy na dość grube palsterki.
Póki ciepłe dodajemy do nich gorąceej wody i octu. Doprawiamy pieprzem,
solą i szczyptą cukru, następnie olejem i według upodobania dodajemy
cebulę, jednak z cebuli można zrezygnować. Zamiast wody można użyć wody
z octem, winem lub bulionu.
Taką lun podobną, bardzo prostą sałątkę dostajemy zwykle w Niemczech gdy
zamówimy Kartoffelsalat.
Władysław
|