Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-o
nline.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kartoffelsalat
Date: Sat, 30 Apr 2005 20:08:17 +0200
Organization: T-Online
Lines: 48
Message-ID: <d50hit$olo$02$8@news.t-online.com>
References: <d4v8mr$je0$1@nemesis.news.tpi.pl> <d4vu5v$pna$1@news01.versatel.de>
<w...@n...onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1114884509 02 25272 15nqry3rbxE7hZH 050430 18:08:29
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: ZqOFO4ZGQeD7kG6-CAyVWcEj1jR3xZiEvgW8L5HIUIUx9RxrlcEk45
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (X11/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238635
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> In article <d4vu5v$pna$1@news01.versatel.de>, "I.P." <i...@g...de>
> wrote:
>
>
>>"Madzik" <m...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
>>news:d4v8mr$je0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>do Kartoffelsalat nalezy dodac ogorkow kiszonych czy konserwowych? a moze
>>>macie jeszcze cos do tego?(oczywiscie procz ziemniakow, majonezu i kwasnej
>>>smietany)
>>
>>Daje kiszone..Najpierw skrapiam cytryna drobno pokrojona cebule.Po 15 min
>>wkrajam kiszone ogorki i w kostke(taka sredniej wielkosci)pokrojone
>>ziemniaki.Te gotuje w mundurkach pare godz. przed zrobieniem satay, aby
>>potem sie nie rozpadaly.Wszystko delikatnie wymieszac z majonezem(lub czyms
>>lzejszym niz majonez), oczywiscie posolic i popieprzyc do smaku.To taka
>>podstawowa wersja Kartoffelsalat, te podaje z kielbasa na goraco. Sa jeszcze
>>inne wersje np. sledziowa itd.
>>Ilona
>
>
> Podstawowa wersja Kartoffelsalat wg. książki Bernharda Kaisera "Das
> goldene Kochbuch".
>
> 500 g kartofli, gatunku takiego, by były jędrne po ugotowaniu
> pół szklanki gorącej wody, wody z octem, z białym winem lub bulionu
> 4 łyżki octu winnego
> 4 łyżki oleju
> sól, pieprz, cukier
> ewentualnie jedna mała posiekana cebula
>
> Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy, krajemy na dość grube palsterki.
> Póki ciepłe dodajemy do nich gorąceej wody i octu. Doprawiamy pieprzem,
> solą i szczyptą cukru, następnie olejem i według upodobania dodajemy
> cebulę, jednak z cebuli można zrezygnować. Zamiast wody można użyć wody
> z octem, winem lub bulionu.
>
> Taką lun podobną, bardzo prostą sałątkę dostajemy zwykle w Niemczech gdy
> zamówimy Kartoffelsalat.
taką lub podobną dostaniesz w Bawarii lub Austrii gdy o to poprosisz.
Przepisów na to jest mnóstwo. Z ogórkami i bez. Jak ogórki, to na ogół
konserwowe, bo kiszone są bardzo popularne tylko we wschodnich landach.
Kiedyś była strona www.kartoffelsalat.de, z sałatkami, teraz jest jakieś
świństwo ...
Waldek
|