Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.news.xs4all.nl!194.109.133.84.MIS
MATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all.nl!xs4all!feeder.news-service.co
m!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad0
1.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostra
da.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4d2c40f8$1@news.home.net.pl>
Subject: Re: Kawiarka - jakiej wielkości?
Date: Tue, 11 Jan 2011 13:49:32 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 48
Message-ID: <4d2c51db$0$2508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1294750171 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2508 83.15.147.162:3845
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:333675
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lagod" <niespamowaclagoda@listkropkapl> napisał w wiadomości
news:4d2c40f8$1@news.home.net.pl...
> Cześć.
> Wywalamy stary badziewny expres ciśnieniowy i kupujemy kawiarkę, (tudzież
> "kafeterkę"?) o, tego typu: http://tinyurl.com/6yhssc4
> Ma być raczej dobra niż tania, na pewno nie aluminiowa.
> Ale jakiej wielkości?
> Z reguły będzie robiła 2 kawy, czasem 4 ale nie espresso 50ml, tylko takie
> bardziej "polskie" trochę większe.
> Pytanie: czy przyrządzenie małej ilości kawy w zbyt dużej kawiarce wpływa
> negatywnie na jakość zrobionego napoju?
> Lepiej kupić coś małego i jak przyjdą znajomi parzyć kilka razy, czy można
> kupić większe urządzenie, i zwyczajnie nie wykorzystywać całej pojemności,
> bez szkody dla smaku?
> (może ktoś poleci jakąś dobrą kawiarkę do ~150zl?)
>
Powiem tak:
1.Jestem posiadaczem "kawiarki" (oryginalna nazwa na niej naniesiona to
"KUPRESS") od blisko 30-tu lat (ja 20 lat, wczesniej uzytkowali ja moi
rodzice - pod moim nadzorem hehehe bo sami nie wiedzieli za bardzo jak sie
do tego zabrac), aluminiowy (ale inny gatunek aluminium niz te ktore mozna
aktualnie kupic, ciezsza jest, grubsze scianki - podejrzewam ze to gatumek
duraluminium ale nie jestem pewien)
2. Kawa w niej zaparzona wychpdzi na prawde mocna - moja ma pojemnosc mniej
wiecej 150 g (nie sprawdzalem nigdy, jak robie w niej kawe wychodzi prawie
szklanka, ale wlewam wody na "maxa" - czyli za duzo)
3. Spokojnie z jednego zalewu robi sie 2 mocne kawy
4. Do sitka wchodzi bez problemu 3 czubate lyzeczki kawy, jak mocniej
ubijesz wejda cztery
5. Robiac zonie kawe wsypuje 2,5 lyzeczki kawy, wody na maxa, wychodzi
wtedy 1 kubek ze spora iloscia dolewki mleka
Wyjscia masz 2 - kupic wiekszy kupress, robic dla "siebie" z mniejszej
ilosci wody i kawy loiczac sie z tym ze moze nie wyjsc taka mocna jak "z
pelnego nalewu" (mniej kawy - mniejszy "opor" dla pary, mniejsze cisnienie
wie wytworzy w dolnym dzbanku)
lub kupic mniejszy i robic "na dwa razy". Pamietaj jednak ze od momentu
wlania wody do dolnego pojemnika, zakrecenia go i postawienia na kuchence
mija troche czasu zanim sie kawa zrobi (byc moze w naczyniach stalowych
mniej niz w moim) na dodatek pozniej bedziesz musial kawiarke rozkrecic
(GORACA), oplukac, zalac nowa porcja wody, zasypac owa porcja kawy, ponownie
zakrecic, postawic na gaz i zrobic druga porcje kawy :-)
Wybor nalezy do Ciebie :-) Ale polecam. Kawa z tej kawiarki (Kupresszu czy
jakkolwiek inaczej to ustrojstwo nazwac) jest przednia (oczywiscieprzy
zastosowaniu kawy dobrego gatunku).
|